Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Villaägarna avslöjar okänd klimatbov: Klimatpåverkan tre gånger så hög för engångs-LED-armature

Upplyst vinterväg. Foto: U921
Foto: U921

Belysning står för cirka 15 procent av världens totala elanvändning. Den belysning vi använder har därför stor betydelse för klimatpåverkan och för plånboken. Villaägarnas nya rapport visar att klimatpåverkan varierar kraftigt mellan olika typer av LED-belysning.

I handeln förekommer idag tre typer av LED-armaturer:

  • Armaturer där LED-lampan kan bytas
  • Armaturer där LED-modulen kan bytas
  • Armaturer med fast LED-ljuskälla som inte kan bytas (engångs-LED-armaturer)

Jämförelserna i rapporten visar tydligt att utebelysningsarmaturer (LED) av aluminium, men också i rostfritt stål med utbytbar LED-lampa/modul har en potentiellt mindre miljö- och klimatpåverkan under en 25-årsperiod. Den potentiella miljöpåverkan av tillverkning, transport till kund samt drift och utbyten kan vara tre gånger så stor för engångs-LED-armaturer (där det inte finns möjlighet att byta LED-lampa/modul).

– Det är varken klimatsmart eller plånboksvänligt med dessa typer av lampor. Att slänga hela armaturer istället för att byta ljuskälla, är ett onödigt slit-och-släng som inte hör hemma i ett modernt och hållbart samhälle, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Till att börja med är klimatpåverkan densamma för de olika armaturerna, men över tid har engångs-LED-belysningen större påverkan. Brytpunkten kommer den dagen belysningen behöver bytas ut.

– Vad som kan göra klimatpåverkan ännu högre för engångs-LED-armaturer är om exempelvis en av fyra fasadlampor går sönder och fasadlampan har slutat säljas. Från en dag till en annan saknar du enhetlig belysning och står då inför valet att även byta ut de armaturer som fortfarande fungerar, säger Ulf Stenberg.

Källa: Villaägarnas Riksförbund