SVT-satsning på curling-EM

 Bild från EM-kvalet för de svenska damerna. Foto: SVT
Bild från EM-kvalet för de svenska damerna. Foto: SVT

16-23 november avgörs curling-EM i Helsingborg, med svenska guldförhoppningar både på dam- och herrsidan. SVT gör en storsatsning och sänder fler matcher än någonsin tidigare.

EM i curling har spelats sedan 1975 och Sverige har varit mycket framgångsrikt på både dam- och herrsidan. Det svenska damlandslaget leder medaljligan överlägset med totalt 20 EM-guld. På herrsidan har det blivit elva EM-guld – bara Skottland har vunnit fler.

EM i Helsingborg 2019 blir det femte europamästerskapet på svensk mark och det första sedan 2012.

– Roligt att sporten kommer hit till Sverige, hemmaplan ger såklart en guldkant på mästerskapet. Jag tro ratt det kan bli en riktigt härlig idrottsupplevelse, säger SVT:s expertkommentator Eva Lund.

Vid EM i Helsingborg representeras Sverige av lag Anna Hasselborg och lag Niklas Edin, två mycket välmeriterade lag. Anna Hasselborg ledde sitt lag till både OS- och EM-guld 2018, lag Edin är regerande världsmästare med mängder av mästerskapsguld i bagaget.

– Jag ser båda lagen som guldfavoriter. Herrarna har en erfarenhet och ett självförtroende som är svårslaget. Damerna har inte varit med i världstoppen lika länge, men har tillräckligt mycket erfarenhet. Jag tror båda lagen kommer att njuta av att spela på hemmaplan, de har tryggheten att klara av pressen. Den tuffaste konkurrensen kommer från Skottland och Schweiz, säger Eva Lund.

Totalt sänder SVT 15 matcher från curling-EM – tio matcher från gruppspelet och hela slutspelet. Det är den största satsningen någonsin på ett curlingmästerskap i SVT.

– Curling kan vara en olidligt spännande sport och vi märker av ett stort intresse från publiken när det är stora mästerskap. När vi nu har ett EM på hemmaplan med två svenska lag som båda har chans på guldet är vi glada att kunna göra en extra stor satsning, säger Max Bursell, SVT Sport:s projektledare.

SVT:s sändningar från curling-EM kommenteras av Niklas Nord och expertkommentator Eva Lund.

Så här sänds matcherna i SVT:
SVT1 lördag 16 november kl 15.00: Danmark-Sverige (d)
SVT24 lördag 16 november kl 20.00: Sverige-Schweiz (h)
SVT1 söndag 17 november kl 09.00: Sverige-Schweiz (d)
SVT1 måndag 18 november kl 12.00: Sverige-Lettland (d)
SVT1 tisdag 19 november kl 14.00: Sverige-Estland (d)
SVT Play tisdag 19 november kl 19.00: Sverige-Norge (h)
SVT1 onsdag 20 november kl 09.10: Tjeckien-Sverige (d)
SVT1 torsdag 21 november kl 09.10: Skottland-Sverige (h)
SVT1 torsdag 21 november kl 14.00: Sverige-Ryssland (d)
SVT2 torsdag 21 november kl 19.00: semifinal (h)
SVT Play fredag 22 november 19.00: bronsmatcher (d/h)
Kunskapskanalen lördag 23 november kl 10.00: final (h)SVT1 lördag 23 november kl 15.00: final (d)

Källa: SVT