Fjällen vs. alperna – Några anledningar att stanna i Sverige

Hemavan på vintern. Foto: Magnus Bäck
Foto: Magnus Bäck

Alperna har något alldeles unikt och storslaget att erbjuda men fjällen kan vara minst lika vackert och erbjuder om möjligt ännu bättre förutsättningar till oförglömliga snöminnen.

  1. Allemansrätten. Vi har en alldeles unik lagstiftning i Sverige i allemansrätten och den ska vi fjällälskare vara tacksamma för.
  2. Orörda fjäll. Det finns visserligen orörda berg i alperna också men det vi menar är unikt med fjällen är hur lättillgängliga de är.
  3. Världens bästa längdskidåkning. Det finns en anledning att det kallas Nordic skiing och att vi tillsamman med vår granne Norge tar så gott som alla medaljer i längdskidåkning. Vi har oslagbara förutsättningar på hemmaplan. Läs om längdskidor i fjällen.
  4. Klimatsmart.Att välja en Svemester före en alpsemester är helt klart ett bättre beslut för vårt klimat. Och med det faktum att vi idag lever som om vi hade 1,7 jordklot så behöver vi alla lägga om våra vanor och anpassa oss till ett förändrat klimat. Missa inte: Artikel om klimatförändringarna i fjällen.
  5. Stötta inhemsk marknad och lokalsamhället. Du som konsument ska vara medveten om att du har en enorm makt när du beslutar hur du väljer att spendera dina surt förvärvade pengar. Det ger otroligt mycket för ett samhälle om man har en stark besöksnäring, både i arbetstillfällen men också samhällsservice så som butiker, skola, sjukvård och inte minst restauranger. Lägg pengarna i fjällen så stannar de i Sverige och du bidrar till bättre förutsättningar till en levande landsbygd.
  6. Högkvalitativt boende.Vi svenskar har väldigt höga krav på vårt semesterboende, i svenska fjällvärlden har det byggts enormt mycket nytt och attraktivt boende. Bo bekvämt, ski-in ski-out, stora kök, egen bastu osv.

Fler tipsen hittar du på visitfjällen.se