​Hundspann trendar i Dalarna

Siberian Husky i snö. Foto: User Damast on sv.wikipedia
Foto: User Damast on sv.wikipedia

Ett vackert snötäckt skogslandskap och vinteraktiviteter utomhus. Drömmen om sköna vinterdagar i Dalarna lockar många barnfamiljer till länet. Förutom ett brett utbud av plogade banor på is, alpin skidåkning och fina längdspår erbjuds i allt större utsträckning hundspann på flera håll i Dalarna.

Efterfrågan på naturnära och hållbara upplevelser, där alla medlemmarna i familjen kan delta, ökar. En aktivitet som matchar önskemålen väl är hundspann. Allt fler uppskattar möjligheten att få krypa ner i släden bakom ett hundspann och uppleva tystnaden i naturen. En av dem som hakat på trenden är Anna Welander som tillsammans med sin familj testat aktiviteten hundspann.

”Hundarna var ivriga, hoppade och ville iväg. Så fort de var kopplade till släden och fick börja dra blev det alldeles tyst. Det var läckert att uppleva farten, kraften och naturen när hundarna drog igång släden och gav sig iväg. En jättemysig familjeupplevelse!” säger Anna Welander från Falun.

Flertalet aktörer erbjuder hundspann runt om i Dalarna. Många av de alpina anläggningarna har turer med hundspann i sitt aktivitetsutbud och vid ett besök på Kläppen, Idre Fjäll eller Orsa Grönklitt är det bara att sätta sig i släden under en paus från skidåkningen. I Sälenfjällen finns Fjälläventyr och Peakpoint Adventures som erbjuder både längre och kortare turer, vissa med lunch och fika, andra mer vildmarksinspirerade med övernattning. Hos Below Zero Husky Tours i Enviken, utanför Falun, erbjuds även möjligheten att köra ett eget hundspann.

”Intresset för att få uppleva en hundspannstur ökar. Både för den som vill åka med eller själv köra ett spann efter en guide. Våra nyheter för i år är ett nytt huskie camp i skogen. Vi har investerat i fler hundar så att vi i framtiden kan följa det ökande intresset. Våra förväntningar inför vintern är att vi kan starta säsongen tidigare, köra fler turer och erbjuda nya turer även i månens sken” säger Nicklas Nilsson på Below Zero Husky Tours.

Källa: Visit Dalarna