Årets julkalender – Panik i tomteverkstan

En månad kvar till premiär! Tomtefamiljen spelas av Per Andersson, Pernilla Wahlgren, Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou Foto: Ulrika Malm/SVT
En månad kvar till premiär! Tomtefamiljen spelas av Per Andersson, Pernilla Wahlgren, Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou Foto: Ulrika Malm/SVT

Det är rött, varmt, knarrigt och doftar granbarr. Så beskrivs känslan i årets julkalender som får premiär i SVT om en månad. Panik i tomteverkstan är en rolig och fartfylld julsaga för hela familjen, som utspelar sig i tomtarnas värld. Tomten spelas av Per Andersson och tomtemor av Pernilla Wahlgren.

– Vi har velat göra en magisk och rolig julkalender för alla åldrar. En julkalender där humorn möter sagan. Hemma hos den här tomtefamiljen gnabbas det lika mycket som hos vilken familj som helst. Vi tror att tittarna kommer att känna igen sig och förhoppningsvis har vi lyckats göra en riktigt julig julkalender som hela familjen vill samlas framför varje dag fram till julafton, säger Fredde Granberg och Thomas Claesson, som skrivit manus och regisserat.

Tomtefamiljen bor på en magisk och hemlig plats på Nordpolen, där generationer av tomtar har tillverkat leksaker till alla barn i mer än 200 år.  Men hela den magiska världen är i fara. Tomtens popularitet har minskat eftersom allt fler barn har slutat tro på tomten. Och om alla slutar tro kommer tomtevärlden att försvinna! För varje barn som slutar tro lyser lyktan som håller tomtevärlden levande allt svagare. Och inte blir det bättre när tomterådet upptäcker att tomten är på väg in i väggen… Tomtemor och hennes barn försöker med alla sina krafter att få tomten på fötter igen. Kommer de att lyckas innan tomtevärlden försvinner för alltid?

– Årets julkalender är en riktig smällkaramell och uppfyller många av publikens önskningar med snö, tomtar och sagokänsla. Självaste jultomten har huvudrollen och klassiska svenska traditioner är invävda i historien. Det är rött, varmt, knarrigt och doftar granbarr. Men kanske viktigast av allt: historien passar flera generationer. Vi hoppas att den här julkalendern lyckas lämna små mjuka spår av optimal julkänsla och stämning i bröstet, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn.

I rollerna:

Tomtefamiljen: Per Andersson, Pernilla Wahlgren, Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou.

Rösten som Snögubben görs av Leif Andrée.

Tomterådet: Rolf Skoglund, Christina Schollin, Suzanne Reuter, Helge Skoog, Allan Svensson, Sven Melander, Katarina Ewerlöf.

Övriga roller: Marie Robertson, Malin Cederbladh, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Michael Lindgren, Maria Norha, Victor Beer m.fl.

Nordisk Film TV har producerat julkalendern 2019 för SVT. De har tidigare gjort julkalendrarna Tjuvarnas jul och Selmas saga.

Källa: SVT