Mästerkockar på Stockholmsmässan

Provsmakning av Ossobuco. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Provsmakning av Ossobuco. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Den här helgen är det mat- och vinmässan Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan. Här kan man prova vin och träffa mästerkockar och mycket annat.

Den här helgen kan man besöka Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan. Mässan som en gång i tiden startades av Coop och hette Det goda köket. Vi besökte den på fredagskvällen. Det var mycket folk men ingen trängsel. Här finns mycket att göra, man kan prova olika drycker, både med och utan alkohol, och kött och ostar. I dryckesväg så finns det både fina viner, och budgetviner, öl och juicer. Vi stannade bland annat till hos Äppelbo bryggeri och provade deras helt alkoholfria maltdryck som görs av kornmalt. Den kom i sex olika smaker. Originalsmaken var faktiskt godast. Jag trodde att det skulle vara beskt men det smakade lite sött men ändå friskt, hade smak av äpple och honung. Den med ananas var också helt ok. Vattenmelon tyckte jag inte var så god men hon från företaget som stod och sålde angav den som sin favorit. Äppelbo är en liten ort som ligger cirka tio mil väster om Borlänge, nära Vansbro längs med E16.

Reklam för Famous Grouse med halloween-stämning. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

I alkoholväg provade vi en glögg som Saturnus gjort i samarbete med Mackmyra som heter ”Svensk vinter”. Den ligger på 20%, kostar 119 kronor för en halvliter. Tack vare att den består av både vitt vin och whisky så är den inte så söt som glögg brukar vara.

Ett annat nöje på mässan är att gå och titta på mästerkockar i aktion och få tips om matlagning. Vi hade nöjet att se Tariq Taylor laga en ossobuco, kalops på italienska med kalvlägg. Innan dess såg vi Zeina Mourtada laga citrongrästofu. Efteråt får man provsmaka det som kockarna lagat. Hennes tofu var urgod! Hon har just kommit ut med en ny kokbok som ”Zeinas green kitchen” med vegetariska recept från hela världen.Tariq Taylor kom med tips hur man tar tillvara matrester. I grunden handlar matlagning om att skära, hetta upp och smaksätta och eventuellt tillsätta vätska. Det kan vara vin eller vatten, eller krossad tomat. Det mesta går att blanda med en pasta, till exempel om man har ett ägg och en svamp kvar. Svampen ger härlig umami. Tariq Taylor gillar att göra grytor och där kan man lägga i lite av varje. Han avslöjade även i en intervju att han gillar falukorv, även rå. ”Den är ju färdig.”

Zeina Mourtada. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Zeina Mourtada. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Vi fick även en intervju med Jessica Frej. Hon var med i Mästerkocken på TV4 2011 och 2013 gav hon ut sin första kokbok och sedan har det blivit åtta till. Hon är på mässan för att lansera sin senaste bok ”Jul: Hur lätt som helst” som innehåller 100 recept med anknytning till julen, både julskinka och knäck, och allt däremellan.

Man kan även prova chips. Ett riktigt märke var Fairfields som gör ekologiska chips. Jag brukar inte gilla lättsaltade chips, men de här gillade jag. Bacon & tomat var goda också. Än så länge så finns de bara att köpa i butiker i Malmö där importören Scandelicious håller till. Det går också att handla på deras hemsida.

När man är på hemsidan kan man också teckna sig för en prenumeration på en matlåda eller köpa vinglas till mässpris. Vi tänker gå dit på lördagskvällen igen och bland annat prova viner från Georgien.

Betyg:

Äppelbo bryggeri:

Original

Ananas

Mango

Vattenmelon

Persika

Glögg Svensk vinter

Citrongrästofu

Ossobuco

Fairfield chips:

Lightly seasalted:

Bacon & Tomato:

Sea salt & Aspall Cyder Vinegar:

Cheese & Onion:

Sea salt & black pepper:

Sweet chilli: