Adam överlevde mirakulöst ett hjärtstopp på nästan en timme

Adam Esser, 25 år, drabbades under en cykeltur i Spanien av ett plötsligt hjärtstopp som varade i nästan en timme. Att överleva ett så långt hjärtstopp kallar Adams läkare för ett mirakel. Adam vill nu hjälpa andra och har därför startat en insamling till Hjärt-Lungfonden. 

– Det är ytterst få procent som överlever ett hjärtstopp som pågår över 30-40 minuter. I dessa fall handlar det allra oftast om tre bidragande faktorer; yngre personer, hjärt-lungräddning av hög kvalitet och om patienterna varit nedkylda när de drabbas, säger Hans Friberg, professor vid Lunds universitet

I Adams fall handlade det endast om en bidragande faktor. Adam är ung, 25 år. Men hjärt-lungräddningen utfördes av hans pappa Klaus som inte är utbildad eller har genomfört hjärt-lungräddning tidigare. Adam var heller inte nedkyld. Tvärtom var han väldigt varm under cykelturen i varma Spaniens landsbygd. Vilket gör det hela ännu mer fantastiskt att Adam lever idag.

– Faktum är att Adams hjärtstopp varade nästan i en timme och läkarna i Spanien trodde inte att han skulle överleva. Skulle han vakna trodde de att han skulle ha allvarliga hjärnskador. Adam låg djupt nersövd i koma och med dialys under en hel månad, och läget var väldigt kritiskt hela tiden. När han dessutom fick lungödem förlorade de honom flera gånger. Men Adam vägrade släppa livet och reste sig på elva varje gång. Läkarna talade om mirakel att han fortfarande var vid liv säger Adams pappa Klaus.

Adam reser med jämna mellanrum till Spanien för att utmana bergsmassiven och ta sig an utmaningar på cykelsadeln. Den 10 november 2018, när cykelturen nästan var över drabbades Adam av ett plötsligt hjärtstopp och föll rakt ner i asfalten. Hans pappa såg vad som inträffat och genomförde en blixtinsats med hjärt-lungräddning.  Adam blev liggandes på vägen i 40 minuter innan ambulansen kom. Efter fyra defelliberingar utan att hjärtat ville starta blev det en snabb färd till sjukhuset där de till slut fick igång hans hjärta igen. Adam låg sen i koma i flera veckor. Den 10 november 2019 är det ett år sedan olyckan.

– Jag vill gärna dela min berättelse och hjälpa till genom att tala ut om olyckan och vägen tillbaka för att inspirera, lära och bidra med kunskap fortsätter Adam. Adam har startat en insamling till Hjärt-Lungfonden på Facebook.

Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel i Sverige. Ett av dem är Adam Esser, som föddes med ett fel på en hjärtklaff. Tack vare lyckosamma operationer vid 5 respektive 15 års ålder kunde Adam ändå satsa på idrotten, något han alltid älskat. Under sin ungdom spelade han fotboll på elitnivå i IFK Göteborg, tränade med A-laget, deltog i elitläger och landslagsuttagningar. Han var även med och provtränade med Bundesliga-klubben FC Köln och deras U21-lag när han var 17 år.

– Adams fina initiativ att samla in pengar hjälper forskningen att ge människor mer tid att leva. Hjärtforskningen är beroende av gåvor från privatpersoner och företag och vi behöver.

  • Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.
  • Symptom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.
  • Drabbade och döda: Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp – bara 600 överlever. Varje timme dör en person av plötsligt hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har andelen bevittnade hjärtstopp där patienten får hjälp före ambulansens ankomst ökat från 42 till 75 procent. Under samma period har antalet svenskar som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från drygt hundra till cirka 600 räddade liv.
  • Hjärt-Lungfondens mål: Att inom 10 år har hjälpt forskarna att fördubbla antalet överlevande från 600 till 1 200 genom att hitta orsakerna till hjärtstopp, förebygga insjuknande och utveckla ny behandling.
  • Forskningsframgångar: Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Livräddande insatser med hjärtstartare inom 3 minuter ger 75 procents chans att överleva.
  • Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.
  • Forskningens utmaningar:hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att vårda hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.

Källa: Hjärt-Lungfonden