Årets julvärd – folkkär, färgstark och mångsidig

 Det blir Marianne Mörck som tänder det magiska ljuset i SVT på julafton. Foto: Janne Danielsson/SVT
Det blir Marianne Mörck som tänder det magiska ljuset i SVT på julafton. Foto: Janne Danielsson/SVT

Det blir Marianne Mörck som tänder det magiska ljuset i SVT på julafton. Årets julvärd är skådespelare, sångare, artist och regissör och har stått på scen i över fem decennier. Hon älskar att ha många järn i elden och är ett levande bevis på att det aldrig är för sent.

Vid 70 års ålder är Marianne Mörck mer aktuell än någonsin. Hon arbetar nästan jämt. Trots att hon har haft mängder av roller på teater- och operascener, var det i rollen som Bigge i Bonusfamiljen i SVT som hon blev riktigt folkkär.

– Marianne Mörck är varm, färgstark och spontan och har en rik livserfarenhet. Vi tror hon kan bjuda en bred publik på sin inbjudande mänsklighet, närvaro och glimt i ögat, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

Marianne Mörck själv ser fram emot sitt uppdrag och planerna för julvärdskapet är i full gång:

– Jag kan lova värme, kärlek och ett leende på läpparna. Och massor med röda julstjärnor. Och så en och annan adventsljusstake. Jag älskar adventsljusstakar, jag brukar själv ha dem framme till sommaren, säger Marianne.

Marianne Mörck visste redan som liten att det var på scenen hon hörde hemma. Hon ville sjunga, dansa, agera, men i familjen som fostrade henne var i princip ingenting av detta tillåtet. Men den unga Marianne var övertygad om att det fanns ett helt annat liv som väntade henne:

– Jag hade en hemlighet redan då. Livet kommer bli annorlunda, jag måste bara vänta, berättade Marianne i Stjärnorna på slottet i SVT 2017.

Första steget in på teatern tog den unga Marianne rent bokstavligen tillsammans med sin granne som städade bakom scenen. Från den stunden fanns inga tvivel för henne om att det var i denna byggnad – Stora teatern i Göteborg, som hon hörde hemma. Och resten är som det brukar heta historia.

Förutom Marianne Mörcks digra meritlista med roller i allt från Carmen till Cabaret, har hon även regisserat opera både i Sverige och utomlands. Hon är flerfaldigt prisbelönad bland annat med Malmö stads kulturpris, kungamedalj, Thaliapriset, Guldmasken och nyligen fick hon en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig. Just nu har Marianne roller i två pågående filminspelningar: Felix Herngrens dramakomedi Dag för dag, och barnfilmen Nelly Rapp – monsteragent. Strax före jul påbörjar hon repetitioner av operetten Orfeus i underjorden på Malmö-operan. Och så julvärdskapet på detta. Det kan se ut som ett mastigt schema, men Marianne Mörck ser inga problem i det:

– Jag älskar att arbeta och det ska bli härligt att avrunda året med att vara sällskap åt tv-tittarna i SVT på julafton, säger Marianne.

Källa: SVT