Winnie är Årets bragdhund 2019

Matte med Winnie. Foto: Agria
Matte med Winnie. Foto: Agria

Tillsammans med Svenska Kennelklubben utser Agria Djurförsäkring i år den femåriga flatcoated retrievern Winnie från Bjuråker till Årets bragdhund 2019. Winni väckte sin matte Rebecka Martinsson när ett elcykelbatteri blev överhettat och rökfyllde huset.

Det var på natten till den 13 juli som ett elcykelbatteri började ryka i Rebecka Martinssons kök. Giftig rök fyllde huset och även om Rebecka minns att hon hörde hundarna skälla i sömnen så vaknade hon inte. Först när Winnie, eller Lustans Dare and Win som hon heter i stamtavlan, gav ifrån något som mer liknade yl eller ett skri så vaknade Rebecka som har sitt sovrum i rummet bredvid hundarnas rum. Sovrummet var rökfyllt och troligen var det den giftiga röken som gjorde att Rebecka först inte vaknade av hundarnas mer normala skall. När Winnie väl hade väckt henne med sitt skrikande läte kunde Rebecka ta sig ut tillsammans med sina hundar och larma räddningstjänst.

– Winnie är en helt fantastisk hund som alltid är med på allt man gör, säger Rebecka Martinsson.

Juryns motivering
Winnie, en femårig flatcoated retriever, har på eget initiativ, en natt den i juli, förstått och agerat vid livsfara för sin familj. Den giftiga och kraftiga röken från ett självantänt elcykelbatteri kunde ha fått oanade följder för familjen och deras två hundar. Tack vare ett rådigt ingripande genom ett kraftigt skall kunde en katastrof undvikas. Hundens näsa är ett fantastiskt verktyg som i det här fallet kom väl till pass. Hunden är verkligen människans bästa vän!

Juryn bestod av Annika Klang, Ulf Uddman och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben och Magnus Berglin, Agria Djurförsäkringar.

Hedersomnämnande:

Riga, Alkett´s Rin Riga Run, rottweiler. Hjälpt husse som ramlat. Ägare Annika Brusell i Ockelbo.

Abakus, Peppersaint´s Abakus, korthårig normalstor tax. Påkallat brand i grannens parhus. Ägare Mattias och Gina Voss i Ystad.

Zelda, welsh corgi, sprider genom filmer på social medier glädje till sjuka barn. ägare Cecilia Andersson i Höganäs.

Källa: Agria