F1-team gör världens första viktlösa pitstop i fritt fall

Fyra killar runt en racerbil. Foto: AnthonyFuchs
Foto: AnthonyFuchs

Efter att ha klarat ett däckbyte under tre sekunder letade F1-teamet Aston Martin Red Bull Racing  efter en ny utmaning. Nu har man genomfört världens första viktlösa pitstop, svävandes viktlösa i ett störtdykande träningsflygplan för kosmonauter.

Övningen genomfördes på 10 000 meters höjd i en Ilyushin Il-76 MDK, ett flygplan som Ryssland använder för att träna kosmonauter.

I samarbete med ryska rymdstyrelsen Roscosmos kunde teamet ta en av sina bilar, en 2005 RB1, till Yuri Gargarins träningscenter i Star City föra testa viktlösheten.

Under en veckas tid fick 16 medlemmar i teamet en snabbkurs i kosmonautträning för att förbereda sig för ett flertal flygningar i fritt fall och nära noll G. Allt fångades av ett tio personer starkt filmteam.

Varje flygning innehåll en serie stigningar och dykningar, där flygplanet först klättrande uppåt i 45 graders vinkel för att sen falla fritt i en ballistisk bana. På det sättet skapades 22 sekunder långa sekvenser av viktlöshet innan nästa stigning.

F1-bilen och utrustningen behövde säkras ordentligt före och efter varje viktlös sekvens, eftersom ingen vill råka ut för krafterna i en svävande 400 kilo tung bil, hjul och teammedlemmar som plötsligt återfår gravitationen.

Marginalerna var små och själva filmandet begränsades till cirka 15 sekunder per fritt fall.

– Magen klarade sig men det kändes som att huvudet skulle explodera. Det tog två, tre omgångar för att ens förstå vad som händer. Först kunde jag inte tänka klart. Hjärnan kunde inte riktigt ta in vad som hände. Jag har varit med om en del galna projekt. Alltifrån att köra F1-bilen nedför en slalombacke i Kitzbühl till en saltöken i Argentina. Det här är nog det mest udda och speciella vi har gjort. Inget annat kan jämföras, sade Mark Willis, koordinator i teamets pitstop crew för specialprojekt.

– Det krävde betydligt mer av oss än jag trodde. Man förstår hur beroende av gravitation man är först när man inte har någon! Det utmanar dig att tänka och agera på ett helt annat sätt, vilket var häftigt. En riktigt en-gång-i-livet-chans och riktigt ärligt något jag hade kunnat stanna och fortsätta med hela månaden! Det var en fantastisk upplevelse. Det är nog det coolaste och roligaste vi har gjort med en F1-bil, fyller chefsmekaniker Joe Robinson i.

Källa: Red Bull Sverige