Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SBC tipsar: Så håller du inbrottstjuvarna borta i vinter

Vi går in i dunklare tider och den 21 december infaller årets mörkaste dag. Med det ökar också inbrotten bland landets lägenheter. Därför tipsar SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB om hur bostadsrättsföreningar kan öka säkerheten och göra fastigheten tryggare för de boende. SBC lyfter även enkla åtgärder för hur du som boende kan minska risken för inbrott.

Hösten har gjort sitt intåg och med årstidens mörker kommer även inbrottstjuvarna. Under jul och nyår reser dessutom många bort och då passar tjuvarna på. Valet av bostad kan ske slumpmässigt, men de flesta inbrotten är noggrant förberedda. Tjuvar väljer ofta måltavlor där de kan jobba ostört och inte sällan känner de redan till att ägarna är bortresta. Det gäller alltså att minska tjuvarnas möjligheter och bara genom några enkla åtgärder kan risken för att drabbas reduceras avsevärt.

– Som bostadsrättsförening kan man börja med att se över växter och lampor runt huset. Bra belysning och nedklippta buskar kan hindra tjuvar från att agera ostört. Ett annat tips är att sätta rutiner för byte av portkod. Samverka med dina grannar och var observant. Om det springer okända personer i trapphuset kan du vänligt fråga vad de har för ärende i fastigheten och vem de söker. Faktum är att det till och med kan räcka med att hälsa för att göra en inbrottstjuv obekväm och avbryta sina planer, säger Johan Lundin, Marknadsområdeschef på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

När det kommer till den enskilda bostaden lyfter Johan vikten av att få det att se ut som om någon faktiskt är hemma, trots att så inte är fallet.

– Var försiktig med uppdateringar i sociala medier som visar att du är bortrest. Om du har en hemtelefon kan du även vidarekoppla den till mobiltelefonen. Be en granne ta hand om din post. Sätt en timer på belysningen så att lampor tänds och släcks vid olika tidpunkter. Tänk också på att ett larm kan fylla flera funktioner. Förutom att det tjuter när någon försöker bryta sig in, kan ett larmklistermärke fungera i förebyggande syfte då det har en avskräckande effekt. Kom dock ihåg att du inte automatiskt är skyddad från inbrott bara för att du har larm, avslutar Johan Lundin.

Glöm inte heller: 
– Ring alltid 112 om du misstänker att inbrott pågår.
– Lås alltid dörren, även om du är hemma.
– Se över lås, både på dörrar och fönster.
– Har du brevinkast? Se då till att sätta en kåpa över låsvredet.
– Fotografera och skriv inventeringslistor. Efter ett inbrott kommer det att underlätta vid kontakten med polis och försäkringsbolag.
– Tänk på att inbrottstjuvar ofta är stressade. Förvara därför aldrig värdesaker i närheten av fönster och dörrar. Lägg istället de mest värdefulla ägodelarna på ställen som är svåra att hitta.

Källa: SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB