Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lantmännen lanserar ekologisk vetevodka

Grönfärgad vodkaflaska. Foto: Lantmännen
Foto: Lantmännen

I början av december gör en ny svensk vodka entré hos Systembolaget och på utvalda restauranger. Lantmännen breddar sitt erbjudande från jord till bord och lanserar en ekologisk vodka, där basen är vete från Västergötland. Vodkan har en mjuk, ren och diskret karaktär med toner av tropisk frukt och ljust bröd.

Lantmännen kompletterar sitt sortiment inom livsmedel och lanserar en vodka under eget varumärke, producerad av ekologiskt vete från Västergötland. Vetet odlas av Lantmännens medlemmar – svenska lantbrukare – på åkrar runt omkring Lidköping, där vodkan produceras.

– Detta är en mycket spännande lansering. Spannmål är grunden till allt som Lantmännen gör, men det här är första gången som Lantmännen tillverkar vodka under eget varumärke. Tack vare Lantmännen Reppes kompetens inom hållbar förädling av vete och tillverkning av dryckessprit, i kombination med lokalproducerade råvaror från våra svenska lantbrukare i regionen, kan vi erbjuda en helt unik produkt på marknaden, säger Magnus Kagevik, chef Division Energi på Lantmännen.

Lantmännen Reppe − en del av Lantmännens energidivision − grundades 1876 och är idag ett av Nordens största destillerier. Reppe, som har sin fabrik i Lidköping, förädlar vete för att tillverka olika produkter till livsmedelsindustrin, bland annat dryckessprit.

– I fabriken tar vi vara på hela vetekornet, som fraktioneras ut till olika ingredienser och produkter såsom stärkelse, gluten och dryckessprit och på så sätt går inget av vetet till spillo. Vår tillverkningsprocess ger också slutprodukten en renare smak. Lantmännens ekologiska vodka har en mjuk, ren och diskret karaktär med toner av tropisk frukt och ljust bröd, säger Magnus Kagevik.

Lantmännen samarbetar med Mackmyra för buteljering, försäljning och distribution. Den ekologiska vodkan går under namnet Lantmännen Vetevodka och finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment, artikelnummer 82207, och på utvalda restauranger och barer med start den 4 december. Priset på Systembolaget är 249 kronor (500 ml, alkoholhalt 40%).

Källa: Lantmännen