Allt för hunden på Stockholmsmässan den här helgen

Sonja från Danmark i ett snyggt Cabaret-inspirerat nummer till sången "All that jazz". Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Sonja från Danmark i ett snyggt Cabaret-inspirerat nummer till sången ”All that jazz”. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På hundmässan finns allt för hunden och även för husse och matte, och man kan titta på kreativ hunddressyr.

Den här helgen är det hundmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Där finns det mesta för hunden, allt från koppel till godis. Visste du att det till och med finns ett speciellt bageri för hundar? ”Dogbakery” heter det och ligger i Stockholm, de säljer saker som hundpepparkakor, ”Lussevovvar” och ”Pupcakes”. De finns representerade på mässan tillsammans med andra som gör mer matnyttigt för hundar. Det finns ett ställe på mässan som heter ”Färskfodertorget”. Där hittar man företag som inte vill sälja torrfoder utan tycker att hundarna ska ha färsk mat. Bland annat är ett företag som heter Pondus där. De har olika typer av mat för olika hundar, stora, små, aktiva, inte så aktiva. Men de stora torrfoderproducenterna var också där så klart, som de som på svenska låter som de säljer mat till kaniner, Royal Canin. ”Canine” betyder hunddjur på engelska. Eukanuba är där också och säljer och delar ut smakprover på ”Pure meat treats”. Sedan kunde man gå vidare och få smakprover från Purina och Arion. Det finns också godsaker för matte och husse så att de inte tröttnar. Bland annat är två ostförsäljare där och säljer delikatessostar, och det säljs lakritsremmar.

Hundparad. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Hundparad. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Men huvudsakligen är det hundinriktat så klart. Åtskilliga rasklubbar är där och gör reklam för sin favoritras, vissa mer vanliga än andra. Bland annat kan man träffa och prata med Svenska Pomeranianklubben. Eller Polarhundsklubben där raserna Samojed och Alaskan malamute ingår. Och så finns det något som heter Svenska Sennenhundklubben. Här kan man även träffa en Faraohund som verkligen har ett säreget utseende.

Men hundar har man ju faktiskt inte bara för att gosa med eller att gå ut och gå med. En del har de för arbete eller jakt. En organisation som heter ”Sveriges hundföretagare” var där för att påminna om det. Och ett litet nybildat företag som heter Harpsöe är där för att marknadsföra ett stödspänne för jägare som ska hjälpa till att hålla bössan på plats när man är ute och går i skogen.

En annan viktig del utav mässan är ju tävlingsmomentet. En tävling som är rolig att titta på för alla är freestyle och ”Heel to music”. ”Heel” (häl) betyder ungefär ”gå fot” fast lite mer avancerat. Det är roligt för att hundförarna varit väldigt kreativa och klätt ut sig för att passa den låt de valt att ha sitt dressyrnummer till. På söndagen är den stora finalen i Nordiska Mästerskapen i Frestyle. Den som vann dagens tävling var Sonja Svedberg med hunden Zoya. Hennes nummer var väldigt sparsmakat. hon hade bara en enkel vit klänning på sig och framförde sitt nummer till balladen ”A million voices”. Det var snyggt på ett enkelt sätt. Verkligen elegant! Hon som kom tvåa hade ett Chaplin-inspirerat nummer som hette ”His morning promenade”, inspirerat av en scen i en av hans filmer. Andra hundförare var till exempel utklädda till Supermario eller Mary Poppins.