Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges kockelit lagar årets godaste jullunch till förmån för människor i hemlöshet

Den 19 december är det återigen, för åttonde året i rad, dags för Jullunch för hemlösa. Bakom initiativet står Smaka på Stockholmoch målsättningen är att få stockholmare att ta sig ner till Kungsträdgården och köpa årets godaste lunch till förmån för Stockholms Stadsmission. Gröten och skinkmackan når i år nya höjder tillsammans med några av Sveriges bästa kockar såsom Paul Svensson, Mathias Dahlgren, Frida Ronge och Martin Berg – varav de tre sistnämnda serverar goda vegetariska alternativ. 

På torsdag ärnågra av Sveriges bästa kockarpå plats i Kungsträdgården för att laga årets godaste jullunch. Lunchen, som består av julmacka och julgröt, kostar 100 kronor per person – pengar som går direkt till Stockholms Stadsmissions verksamheter. Lunchen är gratis för människor i hemlöshet, men initiativtagarna Johan Turesson och Anders Sewerin från Smaka på Stockholmunderstryker att specialerbjudandet ”Ät en betala för två” är ledorden för alla som har möjlighet att betala.

– Efter 8 år med Jullunch för hemlösakänns det verkligen som att vi skapat en jultradition tillsammans med Stockholms invånare. Vi är så tacksamma för alla som ställer upp gratis med allt från tält, utrustning, underhållning och god vällagad mat år efter år. Jag vill även ta tillfället i akt att särskilt uppmärksamma Micke Göransson som har varit med från år ett och styrt upp maten, det är en fantastisk ära att få arbeta med så dedikerade och passionerade människor. Nu uppmanar vi hela Stockholm att komma ner och möta världens mest överkvalificerade grötvärmare och skinkgriljerare för årets godaste jullunch, säger Johan Turesson, initiativtagare till Jullunch för hemlösa.

– Varje år slås vi på Stockholms Stadsmission av den väldiga värme och omtanke som evenemanget för med sig. Det är fantastiskt att se så många som på olika sätt engagerar sig för människor som lever i hemlöshet i Stockholm. Att vi får vara förmånstagare betyder mycket för vårt fortsatta arbete att möta och stödja människor ute i våra verksamheter. Nu hoppas vi att så många som möjligt kommer och gör oss sällskap på torsdag och bidrar till ett mänskligare samhälle för alla, säger Marika Markovits, Stockholms Stadsmission.

Det här händer i Kungsträdgården den 19/12, kl. 11.00 – 14.00

  • ”Ät en betala för två” är specialerbjudandet på torsdagens Jullunch för hemlösa. Lunchen kostar vanligtvis 100 kronor per portion, men där besökare gärna får avrunda till 200 kronor. Stockholms Stadsmission är förmånstagare för evenemanget.
  • För människor i hemlöshet är lunchen gratis.
  • Stockholms bästa kockar lagar maten; Mathias Dahlgren, Paul Svensson, Ulrika Brydling, Alexandra Zazzi, Sayan Isacsson, Martin Berg, Frida Ronge, Staffan Naesee, Lisa Lönner, Sara Begner, Jacob Holmström, Magnus Ek, Giorgio Monti och Grillska gymnasiet Sundbyberg.
  • Mellan 12.00 och 13.00 uppträder artister såsom Lasse Lindbom, Patrik Isaksson, Suzzi Tapper, Jens Persson och Christer Odeblad.
  • Möjligheten finns också att skänka julklappar till Stockholms Stadsmissions verksamheter. Det som tas emot är nya och oanvända klappar för att underlätta sorteringen. Det som önskas är strumpor, raggsockor, underkläder, varma kläder likt underställ, mössor och vantar, samt praktiska hygienartiklar som schampo, deodoranter och rakhyvlar eller presentkort som säljer ovan artiklar. Viktigt att julklapparna inte är inslagna. Besök www.stadsmissionen.se för övrig insamling.
  • I Kungsträdgården finns inte möjlighet att ta emot begagnade kläder, vi hänvisar istället till någon av våra second hand-butiker.

Källa: Rippler