Så sänder SVT UEFA fotbolls-EM 2020

 Sverige gör sitt första mål i matchen mot Spanien. Matchen slutade 1-1. Foto: SVT
Sverige gör sitt första mål i matchen mot Spanien. Matchen slutade 1-1. Foto: SVT

Sverige mot Spanien i Bilbao och en svensk rysare på midsommarafton – det är två av höjdpunkterna i SVT under fotbolls-EM 2020. SVT visar mästerskapet tillsammans med TV4 och sänder 25 matcher av totalt 51. Mästerskapet, det sextonde i ordningen, är för första gången utspritt över hela Europa. Matcherna spelas mellan 12 juni och 12 juli, i 12 olika städer.

– Det är känns väldigt roligt att vi kan bjuda på en glödhet fotbollssommar nästa år. Fotbolls-EM innebär högkvalitativa matcher på bästa sändningstid och Sveriges öppningsmatch mot Spanien i SVT är inget undantag. Matchen är en av EM:s mest spännande på förhand och jag tror att Sveriges premiärmatch kan bli en av mästerskapets mest tittade matcher, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.

TV4 sänder öppningsmatchen av fotbolls-EM mellan Turkiet och Italien den 12 juni. SVT sänder sedan Sveriges två inledande gruppspelsmatcher. Först mot Spanien i Bilbao (15 juni) och sedan i Dublin på midsommarafton mot vinnaren från playoff-grupp B (19 juni). Den avslutande gruppspelsmatchen i Dublin mellan Sverige och Polen sänds på TV4 den 24 juni. En eventuell åttondelsfinal för Sverige sänds på TV4, medan en eventuell kvartsfinal sänds på SVT. Går Sverige hela vägen till semifinal visas den matchen på TV4. EM-finalen som spelas på Wembley i London sänds på TV4.

Att Spanien är en tuff motståndare fick Sverige känna på redan i EM-kvalet då spanjorerna tog en klar 3-0-seger i Madrid men i hemmamatchen var Sverige bara minuter från seger i en match som slutade 1-1.

Sveriges andra match blir mot vinnaren i play off-spelet som avgörs i slutet av mars. Något av lagen Bosnien och Hercegovina, Slovakien, Nordirland och Irland kommer att kvala in till Sveriges grupp och möta Sverige i Dublin på midsommarafton.

– VM-sommaren 1994 myntade Arne Hegerfors de klassiska orden ”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome”. Nästa år hoppas jag att svenska folket firar midsommar med fotboll och SVT igen. För när dansen runt midsommarstången är avklarad blir det perfekt att sätta sig framför tv:n med sillen och dras med i stämningen när Sverige spelar en riktig nyckelmatch, fortsätter Åsa Edlund Jönsson.

Utöver de två Sverigematcherna innehåller gruppspelet flera stormatcher i SVT. En av de absoluta höjdpunkterna är mötet mellan England och Kroatien, VM-finalisten från 2018. En annan toppmatch spelas 24 juni när gruppspelet avslutas med mötet mellan regerande världsmästaren Frankrike och regerande europamästaren Portugal. Framtidens superstjärna Kylian Mbappé ställs mot det senaste decenniets största europeiska stjärna Cristiano Ronaldo.

– Fotbolls-EM, ja det är sannerligen ett mästerskap som engagerar och berör, vilket naturligtvis är alldeles underbart. Därför känns det också som ett privilegium att få vara kommentator och då få chansen att förmedla det som sker på planen till det svenska folket, säger Chris Härenstam, expertkommentator SVT Sport.

Sveriges spelschema i fotbolls-EM
15 juni: Spanien-Sverige kl. 21:00 SVT (San Mamés, Bilbao)
19 juni: Sverige-playoffvinnare B SVT kl. 15:00 (Aviva Stadium, Dublin)
24 juni: Sverige-Polen kl. 18:00 TV4 (Aviva Stadium, Dublin)

Källa: SVT