Vinmakarhotell i Solna

I Solna görs det ett svenskt vin med italienska druvor. Eller som de själva säger: ”Vinet är uppvuxet i Italien men uppfostrat i Sverige.”

Hotellet heter ”The Winery hotel” och ligger vid Järva krog. Det är alltså ett hotell med eget vinmakeri. Det ligger precis i anslutning till lobbyn. De är cirka ett hundra vingårdsarbetare som jobbar här på heltid och ytterligare ett femtiotal som hoppar in ibland. Varje år i början utav september får de in cirka tio ton druvor från en vingård i Toscana i Italien som heter Terreno. Toscana är känt för sina goda viner och goda mat.

Av de tio tonnen druvor blir det cirka tio tusen flaskor vin, åtta tusen flaskor rött och två tusen rosé. Druvorna de använder är till största delen Sangiovese, cirka 85%, och resten Cabernet Sauvignon. Sangiovese är en druva som det blir fruktiga viner utav och Cabernet Sauvignon ger rätt kraftiga viner med en karakteristisk smak av svarta vinbär. Det mesta av vinet lagras sex till tolv månader på klassiska franska vinfat men de experimenterar också med lite andra fat, till exempel färska svenska ekfat eller färska ekfat från USA. Färska amerikanska ekfat är vad man brukar lagra bourbon i. Så vinet får en kraftig smak och lite karamelliserad. Vin lagrat på svenska ekfat får mycket strävhet och smak av gran. Svensk ek växer långsammare än amerikansk och fransk på grund av klimatet och blir därmed solidare och ger inte ifrån sig lika mycket smakämnen. De har även börjat använda ett fat av ett material som kallas clayver, det är ett slags rundat keramikfat. Det ser lite science fiction-artat ut. Clayver är en slags keramik som andas men släpper inte ifrån sig någon smak, så vinerna blir ”rena” i smaken. Smaken utsätts inte för någon yttre påverkan, som den gör i ekfat.

Om du blir nyfiken på att prova de här vinerna så kan du boka en Winemakers Tour en guidad tur med en djupdykning i hur ett vin blir till. Den tar en och en halv timme och kostar 400 kronor. Man kan också boka en hel dag och pröva att blanda egna viner, som en blender. Man kan också bara komma hit och prova viner i baren. Där finns även vinomater, då köper man ett kort och kan prova flera olika viner. De byts ut emellanåt. På sommaren finns det en bar uppe på taket med musik där man kan dricka vin. Det finns öl också om man skulle ha med sig någon som inte vill dricka vin. Om man vill sova över så finns det 184 rum och det finns två restauranger där maten är anpassad efter vinet och inte tvärtom. Hotellet är populärt både för konferenser och privata besök. Det är perfekt för en hemester, eller ”staycation”. Dessutom är det bara en kvarts promenad till Friends arena och Mall of Scandinavia.