Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Librettodebut för Ebba Witt-Brattström i opera om opera

Ebba Witt-Brattström. Foto: Vogler
Foto: Vogler

Vattnäs Konsertlada satsar återigen på nyskriven svensk kammaropera under sin sommarfestival 2020. Operan Im Treibhaus med musik av Staffan Storm och librettodebut av Ebba Witt-Brattström handlar om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner och tillkomsten av ett av musikhistoriens mest omtalade och älskade verk, operan Tristan och Isolde.

Tristan och Isolde, som skapades under en himlastormande och förbjuden förälskelse mellan två kulturpersoner, skilde sig markant från Richard Wagners övriga produktion. Det råder ingen tvekan om att Mathilde Wesendoncks medverkan i skapandet av århundradets kärleksopera var betydande men efter premiären skulle Richard Wagner förneka hennes del i verkets tillkomst. Mathildes poesi och dramatik kom att förlöjligas och förminskas av eftervärlden. Finns det plats för en skapande kvinna bredvid en genial man? Vem var Richard Wagners Isolde? Varför skrev han plötsligt om den renaste kärlek, den största dödslängtan och skapade ett så fullkomligt trovärdigt och mångbottnat kvinnoporträtt?

I operan Im Treibhaus – en opera om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner möter vi kompositören Staffan Storms färgrika och känslomättade musik. Ebba Witt-Brattström debuterar som operalibrettist med en målande och träffsäker text. Librettot bygger delvis på dokumentärt material i form av Richard Wagners brev till Mathilde Wesendonck.

Ebba Witt-Brattström:
– Mitt samarbete med Anna Larsson och Göran Eliasson kring kammaroperan ”Kärlekskriget” var otroligt inspirerande. Jag kunde inte motstå frestelsen att få jobba igen med en kreativ – och passionerad – relation mellan kulturkvinnan Mathilde och kulturmannen Richard. Som librettist kommer man närmare kompositörens intentioner, rakt in i operakonstens magiska kärna. Den som ger livet mersmak!

Världspremiären sker i Vattnäs Konsertlada den 17 juli kl. 18.00. Övriga föreställningar den 19, 21 och 24 juli.

Vattnäs Konsertlada, det framåtsträvande lilla operahuset med 300 platser 3 km norr om Mora, drivs av makarna Anna Larsson, hovsångerska och Göran Eliasson, tenor och operaagent. De har tidigare beställt och producerat succéer som Silverfågeln – en opera om Jussi Björling av Mats Larsson Gothe och Greta Sundberg, Norrmalmstorgsdramat av Albert Schnelzer och Patrik Sörling samt Kärlekskriget av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason. Sommarens uppsättning av Siljansringen, baserad på Wagners Rhenguldet, rönte stor internationell uppmärksamhet.

Källa: Fal Parsi