Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lindex och WaterAid lanserar projekt för kvinnor och vatten i Myanmar

Lindex och WaterAid lanserar ett gemensamt projekt i Myanmar för att öka tillgången till rent dricksvatten och sanitet samt förbättrad hygien. Målsättningen med projektet är att stärka kvinnor och flickor i samhällen där textilarbetare bor och lever. Projektet är en fortsättning på Lindex och WaterAids pågående samarbete i Bangladesh.

Under det tvååriga projektet kommer faciliteter för rent dricksvatten och anständiga toaletter installeras i samhällen och skolor i Yangoon, Myanmar. En viktig del av projektet är att stärka och mobilisera kvinnor och flickor till att sprida kunskap och leda förändringen i deras samhällen. En målsättning med projektet är också att förbättra förhållandena kring vatten, sanitet och hygien för textilarbetare i fabriker, som är mestadels kvinnor.

”Grundläggande behov kommer först och utan tillgång till rent vatten och sanitet har kvinnor inte möjlighet att leva upp till sin fulla potential. Vi är väldigt stolta över den positiva påverkan vårt samarbete med WaterAid har haft hittills och vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans i Myanmar”, säger Anna-Karin Dahlberg, Hållbarhetschef på Lindex.

Lindex samarbete med WaterAid är en del av modeföretagets hållbarhetslöfte – att göra skillnad för framtida generationer – där både kvinnor och vatten är i fokus. Kvinnor drabbas hårdast av brist på rent vatten och sanitet, då det ofta begränsar deras möjligheter att skaffa sig en utbildning och leva upp till sin fulla potential. Varje dag går miljontals kvinnor i timmar för att hämta vatten, vilket innebär att de inte har tid att gå till jobbet, gå i skolan eller engagera sig i sitt samhälle.

“Vanligtvis begränsar många företag sina insatser till att säkerställa rent vatten, sanitet och hygien i sina egna eller sina närmsta leverantörers fabriker. Men utan rent vatten och tillgång till toaletter i samhällen och skolor kommer människor fortfarande bli sjuka, även om deras arbetsplats är ren. WaterAids partnerskap med Lindex har redan förändrat livet för tusentals textilarbetare i Bangladesh genom att ha förbättrat tillgången till rent vatten och sanitet i fabriker, samhällen och skolor. Vi är därför väldigt glada över att vi tillsammans med Lindex kommer kunna fortsätta och expandera detta arbete i Myanmar. Projektet kommer göra stor skillnad för tusentals människor, särskilt kvinnor och flickor, genom att göra det möjligt för dem och deras familjer att hålla sig friska, leva mer produktiva liv och leva upp till sin fulla potential”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.

Källa: Lindex