Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mumin och annat på Formex

Mumin - en allestädes närvarande familj. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Mumin – en allestädes närvarande familj. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På Formex kan man hitta allt möjligt, både choklad och stora statyer av grodor och allt möjligt annat. Vi gick runt och botaniserade.

Den här veckan är det dags för designmässan Formex igen. På fredag är sista dagen. Design kan ju vara nästan vad som helst. Allting som säljs måste ju ha designats, ha en form. Att säga att någonting är oformligt är ju för det mesta någonting kritiskt, det är sällan en komplimang. Så på den här mässan hittar man allt från choklad och kaffe till statyer och mjukisdjur. Den enda röda tråden är att allt tillhör det övre prissegmentet, sedan kan det vara mer eller mindre smakfullt eller användbart. Det mesta är snyggt men en del verkar ha som enda funktion att vara snyggt eller kul. I en monter hade man klätt in en cykel i skinn och hängt upp den. En kul grej kanske. Men man kan undra över tre stenstatyer som skulle föreställa några grodor, cirka en halvmeter höga. Vem skulle vilja ha de i trädgården?

Muminfamiljen är uppenbarligen populärare än någonsin, de slutar aldrig att älskas. De dök upp lite överallt på mässan, bland annat som kaffe i fyra smaker, och som små stenstatyer som såldes till förmån för ett projekt som ska hjälpa till att rena Östersjön. Naturligtvis fanns det muggar också, och diverse annan köksutrustning, med Mumin på. Det är uppenbarligen lönsamt att äga rättigheterna till de figurerna. En gång har jag sett ordet ”Muminbrottslighet”. Det är att sälja piratkopior av Mumingrejer.

Någon Muminfigur såg jag inte till i Bukowski´s monter men en hel del andra mjukisdjur, dockor, nallar, svanar i balettkjol mm. I en annan monter kunde man sitta och fika i enorma fågelburar, tre – fyra meter höga. Bredvid där kunde man provsmaka Somersby päroncider, den var riktigt god. Bredvid Bukowski´s var det en stor monter för lyxigt schampo och doftljus. på vägen dit gick jag förbi några stora Buddha-statyer, en föreställande en mediterande Buddha och en föreställande en skrattande Buddha.

En stor förändring sedan tidigare år är att chokladtillverkarna har fått flytta in i från C-hallen till A-hallen och huserar där tillsammans med Riedels vinglas och Globals knivar och några snygga dukningar och annat som hör kök och matrum till. På den här mässan finns som sagt allt möjligt.