Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Choklad- och kaffeprovning på Formex

Kaffetermos med Mumintrollet. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vi hade en liten chokladprovning på Formex och provade flera spännande sorter, som kardemummachoklad och jordgubbschoklad, och en hel del härlig lakrits också.

På designmässan Formex som pågått den här veckan på Stockholmsmässan kan man i sedvanlig ordning även prova en hel del god choklad, och även kaffe från Mumin. Det är en kul idé och Muminfigurerna är ju uppenbarligen populärare än någonsin. Det kommer att säljas i en del specialbutiker, först i Sverige och sedan eventuellt i Finland. I Finland gillar man ju smaksatt kaffe så det borde kunna sälja bra där. Risken är att folk tror att det är något slags barnkaffe, vilket det inte är. Det är fyra figurer som fått varsin smak: Muminpappan, Muminmamman, Mumintrollet och Lilla My. Muminpappans och Muminmammans kaffe är vanligt kaffe utan smaksättning. Muminmammans kaffe är lite lättare och fruktigt medans Muminpappans är kraftigare med med mer smak, riktigt bra kaffe. Vill man bara ha en slät kopp kaffe så kan man ta en kopp av Mumintrollets kaffe. Det har en fin blåbärssmak, gott att dricka som det är. Det kanske passar bäst att dricka som det är till och med. Lilla Mys kaffe är smaksatt med salt toffee, hon är både söt och salt. Men kaffet smakar som att dricka smörkola, inte speciellt gott. Jag brukar inte hälla mjölk i kaffet men häller man i en skvätt mjölk i Lilla Mys kaffe så smakar det som Bailey´s. Muminpappans kaffe passar nog bra till Mumin-tryfflarna som fanns att provsmaka bredvid i fem olika smaker: neutral, kaffe, hallon, apelsin och havssalt. De var goda och fylliga allihop men den neutrala och den med kaffesmak var nog bäst.

Glasburk med chokladkulor. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nytt för i år på mässan är att chokladen fått flytta in från C-hallen till A-hallen tillsammans med vinglas, köksknivar och snygga dukningar. Formex brukar ha som en egen liten chokladfestival med kända märken som Åre chokladfabrik, Chokladfabriken (som har kaféer i Stockholm), Malmö chokladfabrik, Beriksson och Lakrids by Bülow.

Åre chokladfabrik brukar komma med nyheter då och då, både praliner och bräck. På mässan fanns det fyra sorters praliner och två sorters bräck. Det allra godaste var två av pralinerna, kaffekaramell och citronlakrits. Både kaffe och citron är väldigt bra som smaksättare, de bryter av fint mot chokladens sötma. Och citron och lakrits är ju en klassisk kombination. De båda andra pralinerna, hjortron och kokos, var inte lika goda. De var lite för söta. Färska hjortron är ju urgoda som de är men tillsammans med choklad blir det för mycket av det goda. Men det var absolut inget fel på de två sorters bräck vi fick prova, lakrits och flingsalt. Det var en fin och mjuk lakritssmak.

Hos Malmö chokladfabrik fick vi prova några chokladbars; Lakrits & Viol, Salt kola & Kardemumma och Lakrits & Havssalt. Lakrits och havssalt var två genomgående smaker på mässan. Här hade de alltså kombinerat dem. Det fungerade utmärkt. Kardemumman gav chokladen en säregen smak, om det sedan är gott eller inte är en smaksak. Lakrits & Viol var riktigt bra. Alla sorterna smakade mycket men det var ingen smak som tog överhanden, de balanserade varandra. De hade även en choklad med kaffekross. Den är säkert jättegod till kaffet.

Jordgubbar och vit choklad. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Lakrids by Bülow hade kommit ut med fyra nya sorter, en med jordgubb och en med björnbär inför Alla hjärtans dag och en med vanilj och mango och en med bland annat salt, lakritsgranulat och choklad inför påsk. Den sista var min favorit. De hade lyckats få till en bra frukt- och bärsmak men jordgubb och choklad är precis som med hjortron och choklad, det blir lite för mycket av det goda.

Hos Chokladfabriken slutligen så provade vi lakritspuffar och hallonpuffar, alltså små kulor med supersprött kex inuti. Bra att ha om man bara vill ha lite grann. De hade också en tunn och god passionskrisp.

Betygssättning:

Åre chokladfabrik:

Kaffekola:

Citronlakrits:

Hjortron:

Kokos:

Bräck Flingsalt:

Bräck Lakrits:

Mumin:

Kaffe Muminmamman:

Kaffe Muminpappan:

Kaffe Mumintrollet:

Kaffe Lilla My:

Tryfflar:

Malmö Chokladfabrik:

Lakrits & Viol:

Salt kola & Kardemumma:

Lakrits & Havssalt:

Lakrids by Bülow:

More love, Strawberry & Cream:

Love more, Blackberry & Dark:

Ægg, Vanilla Mango:

Ægg, Crispy caramel:

Chokladfabriken:

Lakritspuffar:

Hallonpuffar:

Chokladpuffar:

Passionskrisp: