Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Minskning av hushållens svarta köp

Hushållens medvetna köp av svarta tjänster har minskat, från 11 miljarder kronor 2005 till cirka 3 miljarder kronor förra året.

Skatteverket har, med hjälp av undersökningsföretaget Demoskop, undersökt hur hushållens beteende kring svartarbete har utvecklats mellan 2005 och 2019. Andelen som har köpt någon tjänst svart har minskat från 32 procent 2005 till 13 procent i fjol och de medvetna köpen av svarta tjänster har gått ned från 11 till cirka 3 miljarder kronor. Även andelen som vill köpa arbetet svart när de ska anlita någon för att arbeta i sitt hem har sjunkit, från 37 procent 2005 till 9 procent 2019.

– Den här enkätundersökningen ger inte svar på vad som ligger bakom minskningen men det finns en rad möjliga förklaringar till det ändrade beteendet, säger Henrik Franzon, rapportförfattare och analytiker på Skatteverket.

Införandet av rot- och rut-avdraget har minskat skillnaden i pris mellan vita och svarta köp för olika tjänster medan införandet av kassaregister och personalliggare har gjort det svårare att sälja tjänster svart. En minskad användning av kontanter kan ha påverkat omfattningen av svartköp. Skattesänkningar kan också ha påverkat skillnaden i pris mellan vitt och svart. Därtill kommer Skatteverkets och andra myndigheters arbete mot den svarta ekonomin.

Uppfattningen i samhället om hur vanligt det är med svarta tjänster har däremot inte förändrats lika mycket som de faktiska svartköpen. Andelen tillfrågade som trodde att mer än hälften av hushållen har köpt tjänster svart minskade från 37 procent 2005 till 26 procent förra året.

– Uppfattningen om att andra köper tjänster svart verkar i relativt hög grad leva kvar i människors medvetande, säger Henrik Franzon.

Källa: Skatteverket