Succén Bortbytingen går upp på Stora scenen

 Rasmus Luthander. Foto Jenny Baumgartner.
Rasmus Luthander. Foto Jenny Baumgartner.

Författaren Sara Bergmark Elfgrens version av Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen har gått för utsålda hus på Elverket under hösten. Nu flyttar den upp på Stora scenen med sju nya föreställningar och nypremiär 6 februari. För regi står Tobias Theorell.

– En familjeföreställning på Stora scenen är en alldeles speciell händelse. Vi är så glada att Bortbytingen, denna vackra och berörande saga, får axla upp och möta en ännu större publik, säger Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Bortbytingen, tretton år och troll, är avskydd och föraktad av alla människor i byn. Bonden som han har vuxit upp hos står knappt ut med att se honom. Bondhustrun är den enda som skyddar honom, men hon längtar efter sitt riktiga barn, det vackra gossebarn som blev utbytt mot en ful trollunge.

I Sara Bergmark Elfgrens Bortbytingen har även en myling tillkommit. Mylingen är en spökflicka som inte kan få ro i sin grav förrän någon ger henne sitt namn. Hon säger att människor är grymma och att bortbytingen borde ge sig av, men något håller honom kvar.

Sara Bergmark Elfgren, författare till bland annat Norra Latin, P3 Serie: De dödas röster och Cirkeln. Sara är även aktuell med pjäsen Oscar Liljas försvinnande på Malmös Stadsteater.

Tobias Theorell har regisserat såväl opera som teater. På Dramaten har han bland annat regisserat Anna Karenina, Figaros Bröllop och Stolarna. I augusti 2020 tillträder han som konstnärlig chef på Folkoperan i Stockholm.

Sagt i pressen om Bortbytingen
”en stark scenisk upplevelse att bära med sig genom livet” SvD
Det är mycket bra” Expressen

En produktion från Unga Dramaten. Familjeföreställning från 10 år.

Medverkande
Mia Benson – Klok gumma
Maia Hanson Bergqvist – Mylingen
Omid Khansari – Grannpojken/Trollbror
Rasmus Luthander – Bortbytingen
Siri Hamari – Pigan/Trollsyster
Razmus Nyström – Människobarnet Johan
Maria Salomaa – Bondhustrun/Trollmor
Andreas Rothlin Svensson – Bonden/Trollfar

Av Sara Bergmark Elfgren, efter Selma Lagerlöfs novell
Regi Tobias Theorell
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Musik Frida Johansson
Ljusdesign Ellen Ruge
Peruk och mask Barbro Forsgårdh, Nathalie Pujol
Content video: Velourfilm AB

Bortbytingen, 6 februari, Stora scenen.

Källa: Dramaten