Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Basketlandslagets historiska OS-jakt i SVT

Basketkorg.  Foto: Ulrika Malm/SVT
Foto: Ulrika Malm/SVT

Bara tolv länder får delta i damernas basketturnering vid OS i sommar – och Sverige har nu chansen att bli ett av länderna i den exklusiva skaran som får åka till Tokyo. Det skulle i så fall vara första gången någonsin som ett svenskt damlandslag i basket får delta i ett OS.

– Om Sverige går till OS skulle det vara det största som ett svenskt landslag har gjort någonsin. Det är sista OS-chansen för den gyllene svenska generationen som tog silver i U19-VM 2007, säger SVT:s expertkommentator Elisabeth Egnell.

Sommaren 2019 slutade Sverige sexa på EM efter en stark insats och blev därmed ett av 16 lag som deltar i OS-kvalet. Sveriges grupp spelar i belgiska Oostende 6-9 februari.

Sverige har lottats mot Japan, Kanada och Belgien. Japan är som värdnation redan kvalificerat, vilket innebär att Sverige måste placera sig före antingen Kanada eller Belgien för att säkra den historiska OS-platsen. Och det kommer bli en tuff uppgift för Sverige – Kanada är rankat som världens fjärde bästa lag, Belgien och Japan ligger på nionde respektive tionde plats på världsrankingen och Sverige är rankat 22:a i världen.

– Det är en supertuff lottning, men chansen finns. Sverige är absolut ingen blåbärsnation. Nyckelmatchen blir den sista matchen mot Belgien, Sverige har större chans i den matchen än mot Kanada. Mycket kommer att kretsa kring Amanda Zahui som vanligt, försvarsspelet måste sitta och så måste Sverige få igång skyttet utifrån, säger Elisabeth Egnell.

SVT:s sändningar kommenteras av Peter Jonsson och SVT:s expertkommentator Elisabeth Egnell.

SVT-sändningar:
SVT Play/Kunskapskanalen torsdag 6 februari kl 17:55: Sverige-Japan
SVT Play/Kunskapskanalen lördag 8 februari kl 20:30: Kanada-Sverige
SVT Play/SVT2 söndag 9 februari kl 14:55: Belgien-Sverige

Källa: SVT