Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​Ny kartläggning av barnvräkningar i norra Sverige

FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade Barnkonventionen, blev svensk lag från den 1 januari 2020 och i denna fastslås bland annat att barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barn. Nu publicerar Hyresgästföreningen en kartläggning av vräkningar i norra Sverige som berör barn.

Imorgon deltar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i en konferens i Sävast utanför Boden om barns rättigheter, som arrangeras av Rädda Barnen och Bodens kommun. Inför konferensen har Hyresgästföreningen tagit fram en kartläggning över ansökta respektive verkställda avhysningar i de fyra nordligaste länen som berör barn.

– Trenden håller i sig när det gäller ansökta barnvräkningar sedan förra kartläggningen 2015, antalet verkställda avhysningar har dock minskat. Detta antyder att socialtjänsten ingriper i högre grad än tidigare för att förhindra vräkning när barnfamiljer står i riskzonen, säger Patrik Landin, bostadspolitisk utredare.

Kartläggningen visar att antalet sociala kontrakt ökat med 250 procent mellan 2008 och 2018 och att den vanligaste orsaken till ansökan om avhysning är obetalda hyror

Sociala kontrakt innebär att kommunen går in som mellanhand och hyr ut bostäder till personer som inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden.

Källa: Hyresgästföreningen region Norrland