Josefsson synar samtiden i fyra nya program

 Janne Josefsson Foto: Janne Danielsson
Janne Josefsson Foto: Janne Danielsson

En blind man, skjuten i båda benen vräks från sitt hem, taggtråd mellan två höghus där barnen tidigare lekt, människor i Sveriges skuggrike utnyttjas som slavar och historien kring Zlatanstatyn. Janne Josefsson tittar närmare på fyra aktuella händelser i samhället i sin nya serie som har premiär i SVT den 20 februari.

Josefsson sätter som vanligt fötterna i myllan, letar upp de som drabbas och granskar samtiden.

 

– Jag vill peka på händelser idag, träffa de som berörs och ta reda på mer. Jag drivs av nyfikenhet och lusten att möta människor som har något att berätta, säger Janne Josefsson.

 

I det inledande programmet träffar Josefsson Rauno, 36, som sköts och misshandlades och sedan blev vräkt från sitt hem medan den misstänkte gärningsmannen gick fri. Rauno, psykiskt och fysiskt märkt för livet, får nytt hopp när tingsrättens friande dom överklagas. Kanske finns upprättelsen, en egen bostad och ett värdigt liv inom räckhåll ändå.

 

– Jag följer Rauno under en vecka och är med när han får beskedet i hovrätten. Det är ett starkt ögonblick, säger Josefsson som blev påtagligt berörd av Raunos öde.

 

Taggtrådens tid, det andra programmet i ordningen, handlar om ett bostadsområde i Kviberg i Göteborg. Husen symboliserade en gång framtidsdrömmen om gemenskap och bra bostäder för alla. I decennier sprang barnen mellan husen och lekte tillsammans. Men nu har ett taggtrådsstängsel satts upp kring en av lekparkerna och ett vi- och dom-samhälle växer fram. Hur kunde det bli så? Josefsson tar sig till Kviberg för att prata med människorna på båda sidor om stängslet.

 

I Skuggriket synar Josefsson en baksida av det gränslösa Europa – den där papperslösa personer utnyttjas på arbetsmarknaden och ett skuggsamhälle breder ut sig. Josefsson tar rygg på den svenska gränspolisen när denna gör oanmälda besök på byggen. Han försöker hitta dem vars affärsidé är att lura både människor och samhälle.

 

I det avslutande programmet står Zlatanstatyn i centrum. Den som placerades vid Stadiontorget i Malmö i oktober 2019. Sedan dess har den vandaliserats flera gånger och orsakat känslosvall i hela landet. Janne Josefsson pratar med människor och drar i trådarna kring Malmös skulptur-gate.

 

– Idrotten handlar om så mycket känslor – det är kärlek och hat och ibland går det över styr, säger Josefsson som undrar hur det kom sig att en av Sveriges största ikoner kunde åka på så mycket stryk.
Torsdag 20 februari: Janne Josefsson: Raunos dom
Torsdag 27 februari: Janne Josefsson: Taggtrådens tid
Torsdag 5 mars: Janne Josefsson: Skuggriket
Torsdag 12 mars: Janne Josefsson: Zlatanstatyn
Programmen sänds kl 21.30 i SVT1 och publiceras på Play kl 02.00
Källa: SVT