För första gången i Sverige – Vakten vid Rhen av Lillian Hellman

 Vakten vid Rhen. Foto: Klara G
Vakten vid Rhen. Foto: Klara G

Lillian Hellman, en av USA:s mest framgångsrika dramatiker skrev Vakten vid Rhen mitt under andra världskriget. Pjäsen börjar som en dramakomedi men övergår stegvis i en spännande thriller om att tvingas välja sida. En omskakande politisk pjäs om frågor som ekar högt in i vår tid. För regi står Jenny Andreasson och i huvudrollerna syns Melinda Kinnaman och Alexej Manvelov. Sverigepremiär 22 februari på Lilla scenen.

Vakten vid Rhen är en rapp och spännande amerikansk thriller om en familj som tvingas ta ställning. Pjäsen utspelar sig i ett ombonat hem i det ännu fredliga USA, 1940. Sara, maken Kurt och deras tre barn är på flykt undan fascismen och kriget i Europa och har äntligen kommit fram till Saras familjehem, där hon återförenas med sin mor och bror efter 20 år. Men att lämna den växande fascismen bakom sig visar sig vara omöjligt. Hemma hos modern finns redan några gäster, bland annat en rumänsk nazistsympatisör, som flyttar krigets frontlinjer till det fredliga vardagsrummet i Amerika.

Lillian Hellman (1905–1984) var en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika dramatiker. Hon skrev även filmmanus och var politisk aktivist. Vakten vid Rhen skrevs 1940, några månader innan USA drogs in i andra världskriget och pjäsen bär på en speciell stämning av en värld i oro. Det som börjar som en underhållande dramakomedi med en sylvass matriark och oskyldiga flirtar visar snart sig vara en omskakande politisk thriller om frågor som ekar högt in i vår tid. Vakten vid Rhen hade premiär på Martin Beck Theatre i New York i april 1941 och blev en av det årets mest omtalade pjäser och en stor succé. Den filmatiserades också med Bette Davies i en av rollerna. Detta är första gången pjäsen spelas i Sverige, i en ny översättning av Klas Östergren.

2010 regisserade Jenny Andreasson föreställningen Slott i Sverige av Francoise Sagan på Dramaten och knöts sedan till teatern. Hon har i sitt arbete alltid fokuserat på kvinnliga dramatiker och har bland annat regisserat Tjuvar av Dea Loher, Chéri av Colette, De oskyldiga av Lillian Hellman och Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj.

Medverkande
Anise – Mia Benson
David – David Book
Marthe – Rakel Benér Gajdusek
Sara – Melinda Kinnaman
Fanny – Marika Lindström
Kurt – Alexej Manvelov
Teck – Andreas Rothlin Svensson
Bodo – Ira Lipsker/Alexander Jernberg
Babette – Juni Helander/Kerstin Linden
Joshua – Rufus Vårdstedt/Olle Frelin

Översättning: Klas Östergren
Regi: Jenny Andreasson
Scenografi och kostym: Marika Feinsilber
Peruk och mask: Moa Hedberg, Melanie Åberg
Koreografi: Catharina Allvin
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Vakten vid Rhen, Sverigepremiär 22 februari, Lilla scenen

Källa: Dramaten