Frusna apor och en trofast häst – lär känna slottsdjuren under sportlovet

Trofasta hästar, frusna apor och en kissnödig katt - berättelserna om slottets djur är många. Foto: Skoklosters slott
Trofasta hästar, frusna apor och en kissnödig katt – berättelserna om slottets djur är många. Foto: Skoklosters slott

Även på 1600-talet älskade människor sina djur. När slottet håller helgöppet kan du höra berättelserna om fröknarna Wrangels frusna apor, den kissnödiga katten och hästen som följde sin husse var han än gick.

Greven och grevinnan Wrangel bodde på Skoklosters slott med alla sina barn för över 350 år sedan. Men det var inte bara människor som trivdes i det praktfulla barockslottet. Här var fullt av djur på gården, i rummen och i stallet. Hundar, hästar, katter och fåglar rymdes med bältdjur, skallerorm- och en björn. Och så fanns där förstås de små fröknarna Wrangels frusna apor.

-En höst i september ska familjen åka ned till Tyskland, och då får slottsskräddaren komma till slottet. Han tar mått på aporna och sedan syr han små, små lammskinnspälsar åt dem så de ska slippa frysa under den långa, kalla färden över Östersjön, berättar Petter Inedahl, museiguide på Skoklosters slott.

På sportlovet håller Skoklosters slott öppet två helger i rad med slottsvisningar i djurlivets tecken. Då får vi också höra berättelsen om den kissnödiga katten och hästen som följde sin husse var han än gick.

Dessutom håller slottet vintervisningar, djurquiz, pyssel och butik. I kaféet serveras lunch och hembakade kakor.

FAKTA

Sportlov på Skoklosters slott
När: Helgöppet 22-23 februari, 29 februari – 1 mars kl 11-15
Pris: Fri entré till bottenvåningens utställning Drömmar om Skokloster, visningar 100 kr, gratis för barn upp till 18 år.

Källa: Skoklosters slott