Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya korrar och kommentatorer när Sveriges Radio storsatsar på utrikesjournalistiken

Sveriges Radio tillsätter nu sin första klimatkorrespondent och kommer under 2020 att ha tre utrikespolitiska kommentatorer. I nästa vecka tillträder Sveriges Radios nya Östersjökorrespondent och under året åker Europapodden på en landsomfattande turné. Det är flera av de satsningar Sveriges Radio nu gör på utrikesjournalistiken för att ge lyssnarna ännu mer nyheter och analys.

– De satsningar och utnämningar vi tillkännager idag visar på den bredd vi erbjuder inom vår utrikesbevakning. Genom våra tre utrikeskommentatorer sätter vi fokus på de tre största maktcentrum som påverkar världen och Sverige idag, EU, Kina och USA. Genom att tillsätta en ny specialkorrespondent inom klimatområdet fokuserar vi resurser på en av nutidens viktigaste frågor och när Europapodden nu turnerar runt i landet så tar vi ett lokalt grepp på globala frågor. På detta vis tar vi de stora globala frågorna på allvar och sätter dem i relation till det lokala på ett sätt inget annat medieföretag i Sverige kan, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.

Marie-Louise Kristola blir Sveriges Radios första globala klimatkorrespondent

– Jag är väldigt glad och tacksam över att få det stora förtroendet att rapportera om en så viktig fråga för våra lyssnare. Efter tio år som programledare för Vetenskapsradions miljöprogram Klotet känns det oerhört spännande att ge sig ut på fältet igen för att träffa och lyssna på människor som redan märker av klimatförändringar i sin egen vardag, säger Marie-Louise Kristola.

– Jag hoppas också kunna berätta om det embryo till klimatomställning som vi börjar se nu i många länder. Det finns både de som ser sig som vinnare, och de som är rädda för att förlora på en omställning, och det ser jag fram emot att få berätta om.

Klimatkorrespondenten kommer att samarbeta med Ekots miljöreporter, med övriga utrikeskorrespondenter och med Sveriges Radios Vetenskapsredaktion och miljöprogrammet Klotet.

Marie-Louise Kristola har sedan 2009 varit programledare för Vetenskapsradions program Klotet. Marie-Louise började på Radio Västerbotten i Umeå redan som tjugoåring i mitten av 1980-talet, och kom sedan till P3s ungdomsredaktion efter avslutade journaliststudier. Har också varit reporter och programledare i många av P1s samhällsprogram som Kanalen, Tendens, Människor och tro, Filosofiska rummet och Godmorgon Världen. Marie-Louise tillträder den nya rollen 1 april 2020.

Lubna el-Shanti ny Östersjökorrespondent

SR:s Östersjökorrespondent bevakar Finland, Polen och de baltiska staterna baserad i Helsingfors. I nästa vecka tillträder Lubna El-Shanti denna korrespondentroll.

– Jag är otroligt glad över det här viktiga och spännande uppdraget i en region där vi ser en utveckling som vi har all anledning att följa noga, inte minst säkerhetspolitiskt. Men bortom de stora frågorna ser jag framemot att träffa och lära känna människor som finns i vårt närområde, och som kan sätta den här storpolitiken i en kontext, säger den tillträdande Östersjökorrespondenten Lubna El-Shanti.

Lubna El-Shanti tillträder tjänsten den 24 februari och efterträder Erika Gabrielsson.

Lubna El-Shanti var under 2018 SR:s korrespondenttrainee i Nils Horners anda. Hon har sedan dess också varit vikarierande korrespondent i Ryssland och Östeuropa. Lubna har även arbetat på Ekots utrikesredaktion och live-desk, samt på nyhetsredaktionen Omni.  Tidigare har Lubna också arbetat bl a inom svenska försvaret och UD. Hon har studerat nationalekonomi, statsvetenskap och journalistik.

Ekots utrikeskommentatorer täcker världens tre stora maktcentrum

Under 2020 kommer Ekot och Sveriges Radio ha tre utrikeskommentatorer som kan ge ytterligare analys på några av världspolitikens stora frågor. Sedan tidigare är Susanne Palme EU-kommentator med fokus på de viktiga frågorna i Europa. Nu tillkommer två ytterligare kommentatorer när Hanna Sahlberg, tidigare Kinakorrespondent tillträder som kommentator med fokus på i huvudsak Kina men även Japan och under 2020 kommer utrikeschef Ginna Lindberg att vara utrikeskommentator med USA-fokus för att ge ännu mer analys under det viktiga valåret i USA 2020.

– Komplexitet och snabbhet är två faktorer som i hög utsträckning samverkar och formar vår tid och den värld vi lever i. Mot den bakgrunden är det glädjande och viktigt att vi nu kan presentera en satsning som lyfter fram fördjupning och analys, i form av tre kvalificerade utrikeskommentatorer, en dedicerad klimatkorrespondent och ett fortsatt professionellt fokus på vårt viktiga närområde kring Östersjön,  säger Anders Pontara som fram till 1 dec 2020 är tf utrikeschef under den tid som Ginna Lindberg är utrikeskommentator.

Läs också Ginna Lindbergs dagsaktuella blogginlägg om bland annat USA-valet och Ekots utrikesrapportering.

Europapodden åker på landsomfattande turné

För att ytterligare lyfta fram Sveriges Radios Europarapportering kommer Europapodden under året att resa runt i Sverige för att med hjälp av gäster och experter spela in podden live och träffa publiken. Under våren kommer podden till Malmö, Kalmar, Avesta och Haparanda

– Det ska bli jätteroligt att träffa lyssnarna på flera platser i Sverige. Vi hoppas att många kommer och lyssnar, ställer frågor och vill diskutera allt mellan himmel och jord i Europa. Vi ser fram emot en livlig dialog vare sig det handlar om EU:s långtidsbudget, B-ordet vi inte längre får nämna och hur andra frågor på agendan i Europa påverkar oss här hemma i Sverige, säger Claes Aronsson programledare för Europapodden.

Källa: SR