Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt kamp för ett självständigt Katalonien

Närmare 100 000 katalanska självständighetsanhängare mötte på lördagen upp i Perpignan, i södra Frankrike, för att lyssna på sin president som lever i exil.

Under lördagen talade Carles Puigdemont, ledare för den katalaska självständighetsrörelsen, inför sina anhängare i ett hav av katalanska flaggor. Detta var första gången sedan sin exil, som Puigdemont hade möjlighet att tala direkt till stora katalanska skaror.

Efter folkomröstningen om självständighet den 1 oktober 2017 och den därpå följande självständighetsförklaringen dömdes ledarna i spansk domstol till långa fängelsestraff. Många av dem är idag fängslade eller lever i exil i andra delar av Europa. Efter sin exil i Belgien har Puigdemont valts in i Europaparlamentet.

Under lördagens manifestation talade utöver presidenten också två av hans f d ministrar, Toni Comin och Clara Ponsati. Alla tre lever idag i exil. Det gemensamma budskapet var att självständighetssträvan fortfarande lever men framförallt kräver man att fängslade katalanska politiker skall friges. Man anser dessa vara politiska fångar.

Lördagens manifestation i Perpignan, dit arrangörerna hade chartrat över 500 bussar, visade tydligt att det finns ett starkt stöd för självständighetsrörelsen i Katalonien. Påtagligt är att motståndet mot Spanien löper tvärs över generationsgränser. Stödet finns i alla åldrar och i alla samhällsklasser. Troligen är det detta som gör att självständighetsrörelsen överlever år efter år. Sedan har de spanska fängelsedomarna, vilka av katalaner anses om politiska domar, gjort att stödet har ökat de senaste åren. Självständighetssträvan finns inom flera organisationer och politiska partier, men idag är målet om självständighet en enande faktor och alla jag talade med under manifestationen såg Puigdemont som ”min president”.

Både spansk och fransk polis deltog i helgen i ett omfattande säkerhetspådrag, med bland annat fordonskontroller vid gränsen och vägtullarna. Arrangörerna visiterade också alla deltagare samtidigt som delar av Perpignan var avspärrat.

Katalonien är splittrat i självständighetsfrågan. Undersökningar visar ett dött lopp mellan motståndare och förespråkare för självständighet. Vid en av Spanien sanktionerad folkomröstning i december 2017 vann förespråkarna till självständighet valet. Sedan dess har fängelsedomarna bekräftats i Spaniens högsta domstol och runt om i Katalonien har demonstrationer och vägspärrar avlöst varandra. Helgens manifestation visar att denna självständighetssträvan kommer att fortsätta länge till.

Carles Puigdemont, ses av sina anhängare som Kataloniens president. Han lever sedan oktober 2017 i exil i Belgien.