Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spurtduell i 96:e Vasaloppet

Vinnaren Petter Eliasen och tvåan Stian Hoelgaard. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Vinnaren Petter Eliasen och tvåan Stian Hoelgaard. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På söndagen avslutades Vasaloppsveckan med det stora klassiska Vasaloppet, nio mil långt. Som är kutym numera så blev det norsk seger på herrsidan och svensk seger på damsidan.

På herrsidan vann Petter Eliasen, tätt följd av en besviken Stian Hoelgaard. På damsidan vann Lina Korsgren, sex minuter före Britta Johansson Norgren. Till skillnad från Stian Hoelgaard så tog Britta förlusten med jämnmod. Hon konstaterade bara att det inte var hennes dag. Hon vann ju däremot Tjejvasan för ett par dagar sedan så hon behöver inte åka hem lottlös. På Tjejvasan gick det inte lika bra för Lina Korshagen men nu på söndagen hade hon verkligen prickat in formen. Hon vann på en formidabel tid, 4 timmar och 41 sekunder, och plockade dessutom hem samtliga spurtpriser. En fantastisk prestation! Normalt brukar den som vinner spurtpriserna inte vara den som vinner loppet.

Norrmannen Petter Eliasen hade som vinnarstrategi att ta det lugnt första halvan av loppet och inte ta hem några spurtpriser. Han började rycka i Oxberg när det var cirka 25 kilometer kvar. Då hakade Stian Hoelgaard på och sedan var det de två som ägde loppet fram till mål. Stian Hoelgaard hade före det här loppet kommit på pallplats utan att vinna fyra år i rad och ville väldigt gärna vinna i år. Petter Eliasen vann Vasaloppet 2015 och tyckte väl att det skulle vara kul med en andra seger. Så det blev en hård och jämn spurtstrid ända in på målsnöret. Stian blev slagen med en sekund. Förmodligen mindre men det avrundas uppåt till en sekund i resultatlistan. Han var fullständigt förkrossad och slängde sig framstupa i snön och blev liggande en stund. Han var lika besviken som när Danne Saucedo kom tvåa i mellot för andra året i rad med låten ”Amazing”. Men för Stian är det alltså fem i år.

När Britta vann Tjejvasan för ett par dagar sedan var det helt annat underlag, plusgrader och vatten på spåret. Nu var det istället ett par decimeter nysnö som kommit in under natten, vilket många tyckte var tungt. Men det måste ändå vara att föredra framför slask. Fram till lördag kväll var Vasaloppsspåret en vit sträng genom ett grönt och brunt landskap, men på söndagsmorgonen vaknade vi upp till ett klassiskt svenskt vinterlandskap.

Avslutningsvis måste jag bara tala om vilka som kom på tredje plats. På damsidan blev det Katerina Smutna från Tjeckien och på herrsidan blev det Torleif Syrstad. Bland herrarna var det sju norrmän bland de tio första. Bästa svensk blev Klas Nilsson från Skellefteå som kom femma med tiden 4 timmar och 26 minuter.