Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gustaf Tenggren – Välkänd och ändå okänd

Kvinna framför Pandoras ask där det väller ut monster. Gustaf Tenggren, Myter och Legender, 1960.©The Kerlan Collection
Gustaf Tenggren, Myter och Legender, 1960.©The Kerlan Collection

Millesgården visar just nu en övergripande utställning om illustratören Gustaf Tenggren, en intressant utställning som visar hans många olika stilar.

Just nu visas på Millesgården på Lidingö en utställning om Gustaf Tenggren, den håller på ända till 31 maj. Namnet Gustaf Tenggren kanske inte säger dig så mycket men när du ser några av hans illustrationer från olika sagoböcker som visas på utställningen så känner du säkert igen stilen. Bland annat så illustrerade han bokserien ”Bland tomtar och troll” i cirka tio år efter att John Bauer tröttnat. Och han tecknade Walt Disneys första långfilm, ”Snövit och de sju dvärgarna”. Efter den fick han också teckna Disneys ”Pinocchio”. Den visas i sin helhet non-stop på utställningen. Där ser man vad han tillförde Disney, ett nordiskt mörker och samtidigt väldigt mycket känsla. Det är ett djup i bilderna. Dagens filmer från Disney Pixar är väldigt tekniskt skickligt gjorda men de har inte alls samma känsla som Gustaf Tenggren lyckades få fram med de hjälpmedel som han hade till sitt förfogande på trettiotalet.

Nu har Millesgården tagit ett helhetsgrepp om hans omfattande produktion som inbegrep flera olika stilar. Hans mest kända bilder är de nämnda från ”Bland tomtar och troll” och Walt Disney. Han var som klippt och skuren för att illustrera ”Bland tomtar och troll” med sina trolska bilder som ibland har dragning åt skräck med sina troll och häxor. Jag är övertygad om att skräcktecknaren Hans Arnold hämtade mycket av sin inspiration från Gustaf Tenggren. Men han tecknade inte bara mörka sagobilder. Barnboken ”The Poky Little Puppy”, ”Den nyfikna lilla valpen” på svenska, var en barnbok som han producerade som blev en enorm framgång i USA där han bodde större delen utav sitt liv. Bilderna i den boken är betydligt ljusare och glättigare än bilderna i ”Bland tomtar och troll”. Det är svårt att tro att det är samma tecknare. Den boken finns att bläddra i på utställningen tillsammans med ett par andra böcker som han tecknade, och en tjock biografi om honom. I presentshopen på vägen ut finns det några böcker att köpa som har anknytning till honom.

Tavlan ”Woman standing by tree – bird on nest” har ett otäckt motiv som för tankarna till surrealister som Salvador Dalí, den är fascinerande. Man får också prov på hans reklamteckningar för silverbestick och silkesstrumpor som är små konstverk även de. Man kunde önska att alla reklambilder vore så njutbara. Sedan får man också se prov på hans porträttbilder och landskapsmålningar från trakten där han bodde. Det är en intressant utställning som jag kan rekommendera.

Gustaf Tenggren föddes 1896 och dog så sent som 1970.