Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maj – en hemmafrus liv tar plats på Lilla scenen

 Ellen Jelinek. Foto Clara G.
Ellen Jelinek. Foto Clara G.

Nu kommer dramatiseringen av Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om Maj och hennes familj. Ellen Lamm regisserar och Maj spelas av Ellen Jelinek. Urpremiär på Lilla scenen den 26 mars.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild.

Kristina Sandbergs romantrilogi om Maj – Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris – är en unik berättelse om ett alldeles vanligt livsöde, belönad med SvD:s litteraturpris 2014 och Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019.

”Vi tycker om att låta Maj få ta plats på Lilla scenen. En människa men också en hel tid. Och vem är Maj idag?”, säger Ellen Lamm, regissör.

Ellen Lamm har regisserat en rad uppsättningar på Dramaten, som Jane Eyre, Det blåser på månen och Förlovningen. Hon regisserar även för andra scener – på Kungliga Operan med bland annat Den långa resan, Orlando och senast La Traviata.

Medverkande:
Kicki Bramberg
Ana Gil de Melo Nascimento
Magnus Ehrner
Gunnel Fred
Ellen Jelinek
Omid Khansari
Tanja Lorentzon
Hannes Meidal
Siham Shurafa

Dramatisering: Pia Gradvall och Magnus Lindman, efter Kristina Sandbergs romantrilogi
Regi: Ellen Lamm
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljus: Erik Berglund, Torkel Blomkvist
Musik: Matti Bye
Mask och peruk: Sofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol

Introduktion innan föreställning
Introduktion till föreställningen kl. 18.15 den 7 april och 5 maj. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till föreställningen).

Textning
Föreställningen textas på svenska via app i mobil eller surfplatta följande datum: 26/4, 3/5, 5/5, 9/5, 12/5, 17/5.

Maj, urpremiär 26 mars, Lilla scenen.

Källa: Dramaten