Fotbollsdrömmar och stora affärer

 Den svenska fotbollsagenten Patrick Mörk är på scoutingresa i Afrika, på jakt efter nästa stora talang till Allsvenskan. Han ser en unik mittbackstalang i den 17-åriga Odilon Kossonou från Elfenbenskusten. Foto: SVT
Den svenska fotbollsagenten Patrick Mörk är på scoutingresa i Afrika, på jakt efter nästa stora talang till Allsvenskan. Han ser en unik mittbackstalang i den 17-åriga Odilon Kossonou från Elfenbenskusten. Foto: SVT

När den 17-åriga ivorianen Odilon Kossounou skriver ett kontrakt med den svenska fotbollsklubben Hammarby går hans största dröm i uppfyllelse. Men det är mer än mål som står på spel för en ung afrikan i stenhård fotbollsbransch.

I den ivorianska storstaden Abidjan fantiserar unga killar om ett liv som fotbollsproffs i Europa. För många av dem är det en möjlighet till en ljusare framtid för dem och deras familjer. Drömmen blir plötsligt sann när den svenska fotbollsagenten Patrick Mörk tar den blott 17-årige mittbackstalangen Odilon Kossunou till Hammarby IF. Från ögonblicket då han blir scoutad till ankomsten i ett kallt vinterstockholm så är förväntningarna skyhöga på den unga talangen. Alla, från hans familj till hans agenter och sin nya klubb, sätter sitt hopp till honom. Men kan han motstå pressen som kommer med en professionell karriär inom fotboll?

I Det vackra spelet får vi följa spelet bakom kulisserna från klubben och agenterna. Patrick Mörk är en svensk agent som delvis specialiserat sig lite på att hitta talanger i Afrika och ta dem till klubbar i Europa och Sverige.

Elitfotbollen är en bransch som har väldigt lite transparens men omsätter väldigt mycket pengar och som samtidigt fyller en viktig funktion i samhället. Det vackra spelet blir en djupdykning i fotbollsvärlden som väldigt sällan, eller aldrig, har visats på det här sättet tidigare. Regissören Olof Berglind ger en unik inblick bakom kulisserna inom elitfotboll i en högrelevant film om integration, globalisering och de många ansiktena av modern fotboll.

-Det var den personliga berättelsen som intresserade mig först och främst, många av de här unga talangerna gör en dramatisk resa på kort tid, med mycket ansvar och massa som står på spel för dom. Men jag ville också följa med klubben och agenterna för att få en inblick i hur den här världen fungerar. Vi har filmat under flera års tid men ingen av oss visste vilken osannolik resa som Odilon skulle göra. Det har varit en väldigt intressant att följa med hela vägen, säger Olof Berglind.

Filmen har blivit nominerad till det prestigefulla priset ”Bästa nordiska dokumentärfilm” på dokumentärfilmsfestivalen i Köpenhamn, CPH:Dox.

Det vackra spelet är regisserad av Olof Berglind och producerad av BRF, i samproduktion med SVT Dokumentär.

Källa: SVT