Premiär för SVT Scen

Lättklädda människor i konstiga mössor.  Bild från Kungliga Operans föreställning av Alexander Ekmans helaftonsföreställning Eskapist. Foto: SVT
Bild från Kungliga Operans föreställning av Alexander Ekmans helaftonsföreställning Eskapist. Foto: SVT

SVT Scen är en ny spelplats på SVT Play som bjuder in till premiär på torsdag, 26 mars. Här hittar du en bred repertoar med både nyinspelat och klassiker. Se succén Bortbytingen från Dramaten, Händelopera från Confidencen, skräckmästaren John Aijvides Fulet eller återknyt bekantskapen med Klungangängets humoristiska Kunskapslyft. Det handlar om mastodontöreställningar och kammarspel som gått för utsålda hus från hela landet samlade på ett ställe. På SVT Scen finns någonting för alla: opera, dans, konserter och teater, dygnet runt. Nu går ridån upp!

Dramatens omskrivna uppsättning av Bortbytingen spelades in för bara några månader sedan och premiärvisas på SVT Scen. Det är en suggestiv saga med både troll och människor skriven av Selma Lagerlöf och bearbetad av Sara Bergmark Elfgren, författare till bland annat den populära ungdomsboken Cirkeln. Tobias Theorell har regisset och i titelrollen syns bland andra den unge talangen Rasmus Luthander. Föreställningen har lockat en stor, ung publik och det har varit svårt att få tag på biljetter.

– När många av landets scener är stängda och människor håller sig hemma, vill vi påminna om den kulturscen som SVT utgör. Mot bakgrund av läget har vi utökat vår repertoar och öppnar SVT Scen med ett trettiotal föreställningar från många av landets scener och i olika genrer, förklarar Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Två efterlängtade repriser som också finns på SVT Scen är Birgitta Egerbladhs dansteater Prat och människor från Folkteatern i Göteborg och Discofotboll av koreograferna Petter Jacobsson och Tomas Caley, en lekfull produktion från scen till kamera som lockade över tolv miljoner internationella tittare under fotbolls-VM 2018. I Discofotboll gäller det inte bara att göra mål, det gäller att göra dem snyggt också.

Det finns även chans att sträck-titta på tre av publikfavoriten Alexander Ekman succéer. SVT Scen visar Play, från Garnieroperan i Paris, där premiärdansarna vadar i ett regn av ärtgröna bollar. Här finns också hans senaste helaftonsföreställning, Eskapist, med kungliga baletten, och Midsommarnattsdröm, samtliga spektakulära scenskådespel med stämningsskapande och medryckande musik av den hyllade kompositören Mikael Karlsson.

Den uppmärksammade pjäsen Den stora branden, från Västmanlandsteater i regi av Niklas Hjulström, är en målande berättelse om hur olika människor reagerar i akuta situationer. Ett underliggande tema är utmaningen med klimatförändringar, och den stora ensemblen iscensätter också exempel på vetenskapliga metoder som kan rädda liv.

En utvald samling konserter presenteras också på SVT Scen. Bland annat framträder ”världens bästa kör”, Radiokören i en inspelning från Reaktorhallen. De 32 professionella sångarna fyller de hemliga valven 25 meter ner i marken med säregna klanger. Sveriges första, numera utrymda kärnreaktor, förvandlas med Peter Dijkstra på dirigentpulten med ens till en akustiskt överraskande scen och upplevelse.

Seinabo Sey fortsätter att fånga publikens jubel med inspelningen från hennes firade konsert på Globen. Gripande berättelser om systerskap och utanförskap, kärlek på gott och ont, varvas med gästartister som Oskar Linnros och Klara Kristoffersson.

Ute vid Ulriksdals anrika trädgårdar tar sig den världsberömde barytonen Peter Mattei an Schuberts populära sångcykel Winterreise, tillsammans med konsertpianisten Lars David Nilsson. Och i en inspelning från Uppsala konserthus framför Kronoskvartetten musik som de har beställt från olika tonsättare, bland andra prisbelönta Karin Rehnqvist.

Yngre tittare bjuds på Pija Lindenbaums familjeoperan När då då, med musik av slagverkaren och kompositören Niklas Brommare. En sångare, en skådespelare och en dansare delar på rollen som det finurliga barnet som otåligt undrar när deras pappa äntligen ska ta sig tid till att leka? Operan, i regi av Kajsa Giertz, har med lysande recensioner visats både i Stockholm och på Helsingborgs Stadsteater. Vårens planerade föreställningar under mars-april har i rådande situation blivit inställda på Kungliga operan, men kommer att kunna ses på SVT Scen.

Det blir mycket svenskt, men också handplockade, internationella produktioner. I ett axplock från SVT Scens programblad kan publiken välja mellan alltifrån amerikansk tap dance och Sammy Davis Jr på scen till israeliske Hofesh Shechters dramatiska föreställning Clowns, trumslagare från Iran med mera. Från Finlands Nationalopera i Helsingfors visas Sebastian Fagerlunds stämningsfyllda opera Höstsonaten. Solister är bland andra Anne Sofie von Otter och Erika Sunnegårdh.

SVT Scen kommer kontinuerligt att fylla på repertoaren med en blandning av nyinspelat, repriser och inköp från scener runt om i Skandinavien och hela världen. Tablån med föreställningar och konserter i SVT2 ligger kvar som tidigare. Det som nu lanseras med SVT Scen är ett samlat onlineutbud med ett förstärkt bibliotek av titlar.

Källa: SVT