Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Löfven: ”Stanna hemma – det är allvar nu”

På en extra insatt presskonferens idag presenterade statsminister Stefan Löven nya restriktioner där sammankomster begränsas till maximalt 50 personer.

Regeringen höll idag en presskonferens tillsammans med rikspolischefen och folkhälsomyndigheten för att presentera nya inskränkningar i folksamlingar.

På uppdrag av folkhälsomyndigheten beslutade idag regeringen att minska storleken på folksamlingar från 500 till 50 personer. Samtidigt flaggade statsministern för att det kan komma ytterligare inskränkningar eller åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset i samhället.

-Vår uthållighet testat nu, säger Löfven, men vi skall ta oss igenom det! Varje medborgare skyldig att göra sin plikt att följa myndigheternas instruktioner.

– Stanna hemma, det är allvar nu!

 

Sverige har idag (27 mars) över 2 800 smittade och 66 döda i pandemin.

 

-Håll kontakt med era vänner och anhöriga, men håll avstånd, säger socialminister Lena Hallengren.

-Våra planer måste göras om. Planerade aktiviteter som resor, bröllop, studentfester och begravningar kommer att påverkas.

Den nya begräsningen kommer efter en hemställan från folkhälsmyndigheten vars chef Johan Carlson förklarar skärpningen med att:

-Vi har en hög och påtaglig smittspridning, där vi måste platta till kurvan.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att ta fram riktlinjer för att förtydliga olika typer av sammankomster, allt från resor i kollektivtrafik till privata tillställningar.

-Vi kommer successivt att lägga ut våra riktlinjer på myndighetens hemsida, säger Carlson.

Erfarenheten från tidigare begränsning är, enligt rikspolischefen, mycket goda. Medborgarna har varit lojala i att följa givna instruktioner och några polisingripande har inte skett.

-Vi ser att medborgarna är villiga att ta sitt ansvar, bland annat har 5 000 personer med sjukvårdsutbildning hörsammat uppmaningen från region Stockholm att anmäla sig för frivilligt arbete, säger Löfven.

– Vi kan inte lagstifta mot allt, det är nu en fråga om folkvett och individuellt ansvar, avslutar Löfven.