Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lagen om hemlig dataavläsning träder i kraft

I dag, den 1 april 2020, träder lagen om hemlig dataavläsning i kraft. Den nya lagen är ett viktigt verktyg för brottsbekämpningen och en del av regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminaliteten.

Kriminella kommunicerar ofta med varandra genom krypterade appar som utomstående inte kan ta del av. De undviker också platser där de vet att de kan bli avlyssnade eller filmade. Detta innebär att viktig information, som kan leda till att allvarliga brott klaras upp, går förlorad för de brottsbe­kämpande myndigheterna eftersom de inte har tillgång till dessa uppgifter. För att komma åt problemet föreslog regeringen i propositionen Hemlig dataavläsning (prop. 2019/20:64) att brottsbekämpande myndigheter ska få möjlighet att använda ett nytt hemligt tvångsmedel vid misstankar om allvarlig brottslighet. I februari tidigare i år röstade riksdagen igenom regeringens förslag.

– Den nya lagen är en viktig del i regeringens arbete för att motverka den grova och organiserade brottsligheten i Sverige. Hemlig dataavläsning ger bättre och effektivare möjligheter att ta del av information som tidigare inte varit tillgänglig. Det är ett kraftfullt verktyg för att komma åt de individer och gängnätverk som tidigare har kunnat komma undan, säger inrikesminister Mikael Damberg.

I praktiken handlar hemlig dataavläsning om att man genom användande av tekniska hjälpmedel i hemlighet får tillgång till en dator eller annan teknisk utrustning som används för kommunikation, för att kunna se vilken information som finns i den. Det nya tvångsmedlet ska kunna användas under en förundersökning, i underrättelseverksamhet och vid särskild utlänningskontroll.

Källa: Regeringskansliet