Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förslaget om en skattesänkning i vissa delar av landet till Lagrådet

Regeringen har skickat förslag om en skattesänkning för boende i vissa glest befolkade områden till Lagrådet för granskning. Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2020. Skattesänkningen föreslås gälla redan från och med i år. Förslaget, som är en del av den gröna skatteväxlingen, bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

För personer som bor i vissa glest befolkade områden, främst i Norrland och nordvästra Svealand, innebär förslaget en skattesänkning med 1 675 kronor per år från och med inkomståret 2020. Skattesänkningen kommer att räknas in automatiskt vid inkomstbeskattningen. Den som vill ta del av skattesänkningen tidigare kan begära jämkning hos Skatteverket efter ikraftträdandet.

Förslaget, som aviserades i budgetpropositionen för 2020, beräknas kosta 1,35 miljarder kronor per år.

Lagen förslås träda i kraft den 1 december 2020, men ska alltså gälla retroaktivt för hela 2020.

För att ta del av skattereduktionen ska personen vara folkbokförd i någon av de aktuella kommunerna senast den 1 november året före beskattningsåret. Skattereduktionen räknas av mot den kommunala inkomstskatten.

Boende i följande kommuner berörs av förslaget:

Dalarnas län: Avesta, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen.

Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn.

Jämtlands län: Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund.

Norrbottens län: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.

Västerbottens län: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele.

Västernorrlands län: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik.

Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål.

Källa: Finansdepartementet