Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höga temperaturer och risk för skogsbränder

Barrskog i solsken. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Värmebölja tar fart när det blir heta sommardagar och mycket sol i helgen, med en del undantag i norr. Värmen är inte bara påfrestande för människor utan i skog och mark kan det bli mycket torrt och stor risk för skogsbränder, meddelar meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart Vädertjänster.

Fredag:
Högsommarvärme i söder med klart eller mest klart väder och temperaturer på omkring 25 grader. Lokalt kan det bli uppemot 30 grader i Småland, Östergötland och Västergötland. I södra Norrland och Dalarna kommer det vara mer moln och en del lätta regnskurar. Upp över norra Norrland blir det inte fullt lika varmt då det blir mest molnigt och 15–20 grader, dock mer sol och dryga 20 grader vid kusten.

Lördag:
Hettan breder ut sig allt mer under lördagen. I söder kommer solen dominera och det blir uppemot 25–30 grader i söder och lokalt över 30 grader i Östersjölandskapen. I norr blir det drygt 20 grader vid kusten men i övrigt mest molnigt eller växlande och 15–20 grader. I fjällen dessutom regn på många håll.

Söndag:
Högtrycket håller sig intakt under söndagen och det blir åter igen soligt i söder och temperaturer på 25–30 grader. Ett lågtryck norr om Sverige gör däremot att moln och regn drar in över Västerbotten och Norrbotten, temperaturen håller sig då mellan 12–18 grader och omkring 5 grader i fjällen.

Källa: Klart