Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Choklad provning hos Zebeda del 1

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Det blev dags för deltagarna att ta plats för en intressant chokladprovning hos Zebeda Choklad. Det var totalt 12 stycken med oss inräknat. Det brukar vara 8-10 stycken per provning. Alla fick ett fat fullt med 10-12 chokladbitar. Men för att vi skulle hålla oss från att provsmaka fick vi en liten pralingodis sak som välkomstpresent.

Sen började Kersti vår choklad expert som är utbildad sjuksköterska och även jobbat med kostråd berätta om hur choklad tillverkas.Först bra kvalitet och sen jämfört med den billiga sorten. Som tydligen kan jämföras en del med den farliga kemiska bekämpningsmedel som massproduktionen som en del bananplantager sysslar med. Det är inte helt verifierat men det sades att det är vanligt att torka chokladfrukterna över dieselångor för att det var billigare och går fortare vid massproduktionen.
Talade också mycket om hälsoaspekterna med olika ämnen och choklad såklart. Nu finns ju även choklad med hälsostärkande effekter.

Hon presenterade en bit av choklad i taget. Sen berättade hon lite om var den kom ifrån , speciella smak och hur bra kvalitet det är. Det var faktiskt mer skillnad än man kan tro mellan de olika sorterna. Hon visade hur bra choklad borde smaka. Som ett exempel på styrkan i choklad smaken bjöd hon på en bit 100 % ren chokladböna som var en rå obehandlad choklad, vilken är väldigt bitter! Det är inget man äter utan kan användas som grund eller som krydda på mat , bak eller till kaffet.

Fortsättning kommer här.