Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mässa för matallergiker

Iréne Jonson, som arrangerat mässan Foto: Tom Kristensen

Den här helgen, fredag och lördag, pågår mässan Mat För Livet på Kista-mässan i Stockholm. Det är en mässa för gluten- och laktosintoleranta.

Det är 15:e året i rad som den här mässan anordnas. Den arrangeras av Iréne Jonson, ordförande för Celiakiföreningen i Stockholms län, själv glutenintolerant sedan 1987. Det tog henne två år att få en korrekt diagnos, och gick ner 16 kilo under tiden. Tyngdpunkten är just på glutenintolerans, men det finns mycket för laktosintoleranta också. Mitt intryck är att utbudet för laktosintoleranta ökat. Jag tror inte att det ökat på bekostnad av den glutenfria maten, utan utbudet har ökat totalt. En stor del av världens befolkning är laktosintoleranta och det finns ett stort utbud av laktosfria produkter i butikernas mejeridiskar. Men det betyder inte att det är helt smärtfritt att vara laktosintolerant. Utbudet mellan olika butiker kan skilja rätt mycket. Som exempel så har  Ica-affären här i Spånga centrum där jag bor bara en sorts laktosfri mjölk, mellanmjölk, och en sorts laktosfri filmjölk. Det är en smaksatt filmjölk, så det gäller att man gillar just den sorten. Nu vill jag inte just peka ut just den affären, det finns säkert många fler affärer som är lika dåliga, eller sämre.Det var bara ett exempel på hur det kan se ut.

Niclas Lindgren & Kent Jansson från RaskAnnas serverade gluten- & laktosfria pannkakor Foto: Tom Kristensen

Jag och dottern var ute och åkte med Silja-line på höstlovet. Hon fick, tyvärr, avstå från efterrätten för att de enda laktosfria alternativen var melonsoppa och konserverad frukt. Jag gillade inte heller konserverad frukt när jag var sju år gammal och melonsoppan var inte mycket att ha. Den här mässan ville visa att det finns alternativ för matallergiker. Glassföretaget Sia demonstrerade sin laktosfria glass. Det var alltså inte Toufu-glass, utan helt vanlig glass utan laktos. De hade smakerna vanilj, citron och smultron. Den smakade precis som glass ska smaka, den kan alla äta. Smultronglassen hade en härlig smak av smultron. Jag har smakat Toufu-glass tidigare. Dottern gillar det men jag tycker det smakar lite konstigt.

Det nybildade företaget Allergico (allergico.se) var där och demonstrerade sin choklad fri från både nötter och laktos. Men det betyder inte att den skulle vara fri från smak, tvärtom. Deras mörk choklad-knappar har en perfekt balanserad smak, rik chokladsmak utan att vara för söta. Och deras Toffe mjölkchoklad-knappar är inte illa de heller. De har ett brett utbud av livsmedel för gluten- och laktosintoleranta och nöt-, ägg- och mjölkproteinallergiker. Fria (fria.se) var där och demonstrerade sina laktos- och glutenfria muffins. De var riktigt goda.

Cupcakes från Fria Foto: Tom Kristensen

Ett tips om man är fikasugen i Stockholm så har SCUF (Svenska CeliakiUngdomsFörbundet) öppnat ett café i Solna norr om Stockholm för gluten – och laktosintoleranta. Ni kan kolla in det på scuf.se eller ringa 08-730 10 77.

Men det skönaste om man är laktosintolerant är väl inte att kunna hitta laktosfria produkter utan att slippa bekymra sig helt och hållet. Medlet Prolaktas och Prolaktas Junior som innehåller en bakteriekultur som spjälkar ner laktoset så att laktosintoleranta kan äta och dricka mjölkprodukter. Grundaren av företaget iMagen (imagen.se , info@imagen.se) som importerar detta medel upptäckte det när han var i USA, och började privatimportera det till Sverige för 18 månader sedan. Så sakteliga var det fler och fler som frågade efter det och nu har han fått in det på apoteket och driver företaget på heltid.

Laktosfri choklad från Allergico Foto: Tom Kristensen