Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kalla & Haag tog hem OS-silvret

Foto: Bildbyrån/Svt

Förhoppningarna på svenskorna Charlotte Kalla och Anna Haag inför sprintstafetten var enorma. De visade dock hur starka genom att utklassa alla i semifinalen, vilket ledde till större guldförhoppningar. Nu blev det dock ett silver efter förlust på upploppet mot tyskorna Claudia Künzel-Nystad och Evi Sachenbacher-Stehle.
– Det vore helt sjukt om man inte vore nöjd med ett OS-silver, sa Anna Haag i SVT.

Silvret innebär längskidlandslagets femte OS-medalj i Vancouver, en rejäl succé. Kvar på programmet finns de stora stafetterna för både damer och herrar, damernas tremil samt herrarnas femmil. Men idag var det alltså Charlotte Kalla och Anna Haag som tog silvermedaljen i sprintstafetten. Redan innan tävlingen visste vi att svenskornas taktik var att gå ut hårt och grilla motståndarna. Taktiken lyckades mycket väl i semifinalen och det blev snudd på utklassning, tvåorna Norge var över 11 sekunder efter trots att Haag tog det lugnt på sista varvet.

Guldet till Tyskland
I finalen kom dock oväntat motstånd från tyskorna Claudia Künzel-Nystad och Evi Sachenbacher-Stehle som inte imponerad tidigare i år. Men trots hård körning från Sveriges sida så var tyskorna med dem in på upploppet och var starkare i slutspurten. Det tänkte OS-guldet blev ett silver, men Kalla och Haag var inte besvikna för det.
– Det vore helt sjukt om man inte vore nöjd med ett OS-silver, sa Anna Haag i SVT och skrattade.
Bronset gick till ryskorna Irina Chazova och Natalja Korosteljova. De svenska herrarna Marcus Hellner och Theodor Peterson åkte ut i semifinalen efter en svag insats.