Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gastronomisk mässa i Älvsjö

Idag den 20/4 öppnade den årliga  gastronomiska mässan i Älvsjö, GastroNord. En fyra dagar lång mässa som presenterar matlagning och utrustning för storkök.

GastroNord är en mässa främst för branschfolk, men  även vanliga konsumenter har något att hämta. Försäljningen är främst mot restaurang och storkök men man får tips om vad man ska leta efter när man är ute, såsom nya kaffe- och glassmaker. Bland annat håller Lavazza på att lansera ett kaffe som påminner om glass. Det är en espresso i cremeform. Mycket god. De har även en ny slags varm choklad på gång som både är krämigare och har en mer vuxen smak än vad som är brukligt.

Vi kan också tipsa om nya glassmaker från Sia inför sommaren, bl.a. hallon-lakrits, rabarber och marängsviss. Hallon-lakrits var en väldigt god kombination, Rabarber var härligt syrlig medan marängsvissen smakade mest vanilj.

Hos Greenfood provade vi fruktsallad och nya sorters frukter och bär, bl.a smulbär, en blandning av smultron och jordgubbe. Kiwibär är kiwifrukt stort som ett bär och lite mildare i smaken. Det är en naturlig mutation av kiwi. De hade också en ovanlig tropisk frukt som heter mangostan, en frukt med hårt skal och vitt sött kött. En kollega till skribenten åt den mycket i Bangladesh. De hade en ananas rullad i rostad kokos och en aning chili. De hade även en god udda jos bestående av ananas, mango, honungsmelon och  en råsaft av ingefära. En härlig sommardryck! I samma monter fanns det mycket goda ekologiska rödbetschips ifrån Lantchips.

De hade även en stor tävling som heter Skolgastro där fem lag från olika skolkök tävlade mot varandra i syfte att fästa uppmärksamhet på skolmaten för att i längden förhöja kvaliteten. Det vinnande laget hette Team Rosenknopparna. De kom från Helenaskolan i Skövde. De lagade en meny bestående av förrätt: potatissoppa med örtolja och baconbröd, varmrätt ett: husets pannbiff med rotfruktsallad, pepparsås, inlagd gurka och rårörda lingon och varmrätt två: vegetarisk lasagne och fetaost. Arrangören bakom tävlingen var Kurt Weid. Han var med och startade Kocklandslaget. Nu har han gått över till Lantmännen och vill lyfta fram skolmaten. Prisutdelare var skolminister Jan Björklund. Priset var att åka till Bern i Schweiz och jobba på ett sjukhuskök  där man verkligen går in för högsta kvalitet, man gör bl.a. egna praliner. Det är andra året den här tävlingen arrangeras.

Prisutdelning av Jan Björklund
Kurt Weid

Dessutom hålls en tävling som heter Latte Art där de tävlande gör latte och macciato inför en jury som betygsätter både smak och utseende. Kaffemakarens egen kreativitet är väldigt viktig i tävlingen. Tyvärr är den svår att följa. Man måste gå på mässan varje dag och sen till Münchenbryggeriet på lördag då vinnaren koras. Vinnaren får åka till VM i London i sommar.

Lipton hade en monter där de presenterade olika smaker. Green tea tchae Orient, en frisk smak med en aning mynta. Deras Green tea tchae Citrus  hade en syrlig grapefrukt smak och smakar nog bäst som kall. De berättade om sitt engagemang för Rainforest Aliance som går ut på ett ekologiskt hållbart jordbruk och social rättvisa. SAN ( Sustainable Agriculture Network ) övervakar att medlemmarna följer reglerna.

I Malvias monter kunde man prova en hel del goda praliner. Malvia är ett företag som producerar och säljer praliner till caféer. Hittills har de sålt främst i Göteborg men nu vill de etablera sig i Stockholm också. Vi provade en Dark tryffel med 72% kakao som var en aning bitter. Macadamia-tryffeln var en väldigt god tryffel gjord av oljan från Macadamianöten.

På vägen ut pratade vi med Emma Johansson Krantz 19 år, från Fågelängens Catering som sa;

-Det är första gången jag är här, det är inspererande. Det är många storköksmaskiner så det är bra om man har ett restaurang.

Foto: Arnold Lundin