Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige lanserar globalt nätverk för hållbar stadsutveckling

Shanghai Foto: Wikimedia

It- och energiminister Anna-Karin Hatt var igår i London där hon var med och lanserade ”The Global Sustainable Cities Network” som är ett initiativ för att främja förnybar energi och hållbar stadsutveckling.

Initiativet är ett samarbete mellan Sverige, Danmark, Kina och Förenade Arabemiraten och sker inom ramen för det politiska miljöteknik-samarbetet Clean Energy Ministerial (CEM).

–Hållbar stadsutveckling, miljöteknik och förnybar energi är områden som har enorm betydelse för klimatfrågan, och där Sverige och svenska städer ligger långt framme, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

–Genom ”The Global Sustainable Cities Network” (GSCN) kommer vi ha ännu bättre möjligheter till internationell samverkan på detta viktiga område. Det finns många innovativa svenska exempel som jag vet är väldigt intressanta för andra länder att ta del av, till exempel de stadsbyggnadsprojekt som fått stöd genom ”Delegationen för hållbara städer”. Vi kommer nu bjuda in svenska städer, företag och myndigheter att vara med och utveckla samarbete kring hållbara städer inom Clean Energy Ministerial, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Clean Energy Ministerial är ett samarbete på hög politisk nivå som initierats av USA för att underlätta och stimulera utveckling och spridning av förnybar energi och energieffektiva lösningar där energiministrar från G20-länderna samt de nordiska länderna deltar.

Arbetet i CEM bedrivs inom ett antal teknikinitiativ där Sverige bland annat deltar kring smarta elnät, elfordon och energieffektiva produkter. Det nya samarbetet kring hållbara städer har tillkommit på initiativ av Närings- och Miljödepartementen som ytterligare ett sätt att möta den globala klimatutmaningen och ge mervärde för svenskt kunnande inom miljöteknik och hållbar stadsplanering.

Källa: Näringsdepartementet