javplatform

Operastjärnorna på plats i Bergslagen inför sommarens Lucia di Lammermoor

Inlagd av on jun 26th, 2012 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Nu samlas operastjärnorna för repetitioner inför sommarens uppsättning av Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret. Bakre raden: Anders Håkansson, Ann Roach, Kalle Leander. Främre raden: Anton Eriksson, Yitian Luan, Rame Lahaj, Hanna Husáhr, Daniel Hällström. Foto: Opera på Skäret.

Nu samlas operastjärnorna i Bergslagen. I dag inleds repetitionerna för Opera på Skärets uppsättning av Donizettis Lucia di Lammermoor med sångare från fem länder.

– Den här grymma historien om maktkamp, kärlek och död är som gjord för Opera på Skärets rustika miljö. Och temat, att andra vill bestämma över människors kärlek, är allmängiltigt och tidlöst. Det gör att denna opera alltid känns aktuell, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Opera på Skäret arrangerar i sommar den nionde operafestivalen i operahuset utanför Kopparberg i Bergslagen. Festivalen har med åren vuxit ut till landets ledande i sitt slag. Årets huvudattraktion Lucia di Lammermoor ges tio gånger på Stora scenen mellan 28 juli och 19 augusti. Sångarna kommer från Sverige, Kina, Ungern, Litauen och Kosovo och är som vanligt en kombination av etablerade världsstjärnor och yngre förmågor.

De unga sopranerna Hanna Husáhr, från Sverige och Yitian Luan från Kina alternerar i rollen som Lucia i en av operalitteraturens mest krävande roller. Hanna Husáhr har senast varit knuten till Nationaloperan i Helsingfors, där hon gjort roller som ”Översteprästinnan” i Verdis Aida, och ”Adina” och ”Giannetta” i Donizettis Kärleksdrycken.

– Lucia är en drömroll. Det känns helt fantastiskt att få göra den i ett operahus som är så avskalat och verkar byggt för stora, dramatiska upplevelser, säger Hanna Husáhr, som i sommar gör sin debut på Opera på Skäret.

Yitian Luan debuterade på den stora operascenen i rollen som Lucia och har därefter bland annat sjungit ”Donna Anna” i Don Giovanni, ”Mimi” i La Bohème, ”Violetta” i La Traviata och ”Gilda” i Rigoletto. Hon är bosatt i Tyskland och har också sjungit i Österrike, Kina och Korea. Yitian Luan ersätter ryska sopranen Ekaterina Bakanova, som ursprungligen skulle sjungit rollen som Lucia.

I rollen som Edgardo alternerar den unga tenoren Rame Lahaj från Kosovo med den internationellt etablerade Kristian Benedikt från Litauen, som gjorde Don José i Opera på Skärets Carmen förra året. I övriga roller ses barytonsångarna Anton Eriksson och Daniel Hällström (Enrico), ungerske basen Lavente Pàll (Raimondo), sopranen Ann Roach (Alisa) och tenorerna Anders Håkansson (Arturo) och Kalle Leander (Normanno). Internationellt välkände Marcello Mottadelli, Italien, dirigerar Opera på Skärets kör och orkester och Sten Niclasson står för regin.

Lucia di Lammermoor har premiär 28 juli och spelas därefter 2, 4, 5, 9, 11, 12, 16, 18 och 19 augusti.

Festivalen bjuder i övrigt på en operettkonsert 30 juli, finalkonsert för Operaakademin 29 juli och en traditionsenlig Dan Andersson-konsert 3 augusti. Dessutom arrangeras operapubar 6, 13, 20 juli samt 10 och 17 augusti med inslag av levande musik. Paketresor med veterantåg erbjuds ifrån Stockholm lördagar och söndagar i augusti. Resorna arrangeras i samarbete med SKÅJ, Stockholms kultursällskap för ånga och järnväg.

Källa: Opera på Skäret.

Kommentarer är avstängda