Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hundratals Rinkebybor köade för test av lungfunktion

Rinkebybon Sagavs Said Ahmed får lungfunktionen testad på Rinkeby torg. Sjuksköterskan Helena Berglund genomför spirometriundersökningen. : Fotograf/Källa:Bosse Johansson

Intresset för att testa sig för lungsjukdomen KOL var stort och köerna blev långa när allmänheten i Rinkeby erbjöds att testa sin lungfunktion. Mer än var fjärde av de som testade sig visade sig ha så dåliga värden att de uppmanades att uppsöka sin vårdcentral för att undersöka om de har KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Under lördagen kunde allmänheten testa sin lungfunktion kostnadsfritt på Rinkeby Torg och lyssna på föredrag om sjukdomen KOL. Syftet var att öka medvetenheten om KOL och sambandet mellan sjukdomen och rökning.

KOL är en lungsjukdom som framför allt drabbar rökare. I områden somRinkeby är rökningen mycket utbredd samtidigt som vården har svårt att nå ut med viktig hälsoinformation då många invånare har ett annat modersmål än svenska. I lördags fanns flerspråkiga läkare och sjuksköterskor på plats på Rinkeby torg för att informera om KOL och erbjuda mätning av lungfunktionen, så kallad spirometri.

– Det här ett oerhört viktigt initiativ. En nedsatt lungfunktion kan ge ett påtagligt sämre liv. Vi politiker måste göra något åt att det görs så få spirometriundersökningar i tätorter där rökningen är vanlig. Det är ju både en enkel och billig undersökning. Vi ska gå igenom ersättningsmodellerna till primärvården för att se om vi på det sättet kan öka intresset från vårdcentralerna, säger Stig Nyman, landstingsråd (KD) som själv passade på att testa sin lungfunktion.

Lungfunktionstestningen arrangerades av Boehringer Ingelheim i samarbete med Hjärt-Lungfonden. Sedan ett par veckor tillbaka pågår en informations­satsning i tunnelbanans blå linje på sex olika språk där personer som är, eller har varit, rökare uppmanas att testa sin lungfunktion. Det var många som hade tagit till sig av budskapet.

– Det är sanslöst pinsamt att vi har så bedrövliga resultat för lungfunktions-mätningar där vi har som mest rökare. Det behövs mer läkare och sköterskor här så att de kan göra det jobb som behövs. Jag är glad för att det sätts ljus på denna viktiga fråga säger Dag Larsson, landstingsråd (S).

Bara var femte person med KOL har fått en diagnos, vilket är en förutsätt­ning för att kunna sätta in åtgärder innan sjukdomen blir handikappande. Det enda sättet att upptäcka KOL är genom att göra en undersökning av lungfunktionen, en så kallad spirometri

– Med stor sannolikhet kommer vi att införa en särskild ersättning för spirometri i primärvården eftersom undersökningarna är kraftigt eftersatta. Vi kommer att följa utvecklingen noggrant, säger Lars Joakim Lundquist, landstingsråd (M) som också var på plats i Rinkeby under lördagen.

För dem som inte hade möjlighet att delta i lördags kommer spirometriundersökning att erbjudas även i Husby och Kista:

Familjeläkarna i Husby, 1 oktober, klockan 17.00-19.00
Kista Galleria, 13 oktober, 12.00-15.00, i samarbete med Tibra Medica vårdcentral

Fakta om KOL
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en växande folksjukdom. I Sverige beräknas cirka en halv miljon bära på sjukdomen, men bara en minoritet har fått en diagnos. KOL är en obotlig sjukdom, men om den upptäcks tidigt och behandling sätts in kan den som är sjuk ofta leva ett gott liv. I fler än nio fall av tio orsakas KOL av rökning.

Källa: Hjärt-Lungfonden.