Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

33 % fler inbrott under årets sista månader

Foto: Wikimedia

Under perioden oktober till december ökar antalet inbrott med 33 procent. Det visar en ny analys av Trygg-Hansas skadestatistik från de fem senaste åren. En ny undersökning visar dessutom att fyra av tio svenskar skulle konfrontera en inbrottstjuv om de vaknade under ett pågående inbrott. För att minska antalet inbrott tar Trygg-Hansa nu hjälp av de främsta experterna på området – tjuvarna själva.

Enligt Trygg-Hansas statistik anmäldes det mellan 2009 och 2011 totalt 5 020 villainbrott i november, det är mer än dubbelt så många som i sommarmånaden juni. Enligt Brottsförebyggande Rådet, Brå, anmäldes omkring 22 000 inbrott under förra året. Lägenhetsinbrotten ökade med 2 procent under 2011, antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med hela 19 procent.

– Under tio år har vi sett en trend där bostadsinbrotten ökar, främst under senhösten, nu ska vi försöka vända den trenden. Därför tar vi bland annat in före detta inbrottstjuvar som rådgivare. Vi uppmanar också till grannsamverkan, som vi vet är det mest effektiva sättet att stoppa tjuvarna. I områden med aktiv grannsamverkan minskar den totala brottsligheten med 25 procent, säger Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

4 av 10 skulle konfrontera inbrottstjuven

Trygg-Hansa frågade också vad svenskarna skulle göra om de vaknar upp på natten och märker att de har en inbrottstjuv i bostaden. 69 procent svarar att de skulle larma polisen, 7 procent skulle gömma sig och 6 procent låtsas sova. 4 av 10 säger att de skulle gå upp ur sängen och konfrontera tjuven.

– Försök inte spela hjälte eller hota en inbrottstjuv. Kontakta polisen och låt tjuven vara, även om det känns kränkande och ologiskt, säger Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Tre av fyra svenskar, eller 76 procent, anser heller inte att polisen har tillräckliga resurser för att lösa inbrott. Mest skeptiska är invånarna i Skåne, Södermanlands län, Västernorrlands län och Kalmar län. En orsak till det låga förtroendet för polisens förmåga i Skåne kan vara att länet är ett av dem som har flest inbrott relaterat till folkmängden.

De län där flest personer svarade nej på frågan om de anser att polisen har tillräckliga resurser att lösa inbrott:

  1. Skåne län                                    82 procent
  2. Södermanlands län                     80 procent
  3. Kalmar län                                  80 procent
  4. Västernorrlands län                     80 procent
  5. Värmlands län                             78 procent

De län där flest konfronterar en inbrottstjuv, % som svarar att de skulle gå upp ur sängen och konfrontera tjuven om de vaknar på natten och de märker att en tjuv är i bostaden:

  1. Jämtlands län                              48 procent
  2. Norrbottens län                            48 procent
  3. Stockholms län                            44 procent
  4. Örebro län                                   43 procent
  5. Östergötlands län                        43 procent

Tjuvens bästa tips: Så undviker du inbrott

  • Be grannen hålla koll på din bostad när du är bortrest
  • Ser du någon du inte känner igen? Hälsa och fråga var den är på väg – minsta misstanke att vi är igenkända gör att vi överger gatan och området
  • Håll koll på hantverkarna – vi klär ofta ut oss med blåställ och en stege under armen för att smälta in
  • Skaffa en säkerhetsdörr – vi kan bryta upp den, men vi väljer hellre en vanlig dörr
  • Installera rörelsedetektorer – de tycker vi inte om, det är det första vi kollar efter
  • Installera sensorer som tänder ytterbelysningen – vi vill inte synas när vi jobbar. Ha färsk mjölk hemma – vi tittar i kylen och kollar bäst före-datum på mjölken för att se om du är på semester

Tipsen bygger på en intervju med Christer Karlsson och Sven Lönn som är engagerade i Kriminellas revansch i samhället, Kris. De har var och en gjort omkring 5 000 inbrott.

Källa: Trygg-Hansa