Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Genetiskt värdefulla vargar ska skjutas

Naturvårdsverket har idag fattat beslut om skyddsjakt på de genetiskt mycket viktiga så kallade Junselevargarna . Vargtiken i paret är oerhört värdefulla för att minska inaveln, vilket är avgörande för att få en livskraftig vargstam. Vargarna i området har rivit ett tiotal renar och Naturskyddsföreningen anser att det inte alls motiverar att vargarna nu skjuts. Föreningen kommer att påtala detta för EU-kommissionen.

– Det är givetvis problematiskt att renar har rivits men de trots allt begränsade skadorna motiverar inte att vargparet i Junsele dödas. Bättre övervakning och andra förebyggande åtgärder liksom stärkt ersättning borde ha prövats först. Det som sker nu är ännu ett tecken på att rovdjurspolitiken inte fungerar, ersättningsreglerna är oklara och att myndigheterna saknar beredskap när vargar etablerar sig i renbetesområdet, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

EU-kommissionen har upprepade gånger kritiserat den svenska vargpolitiken och överväger att dra Sverige inför EU-domstolen.

– Vi tvingas nu återigen kontakta EU-kommissionen och berätta om hur Sverige misslyckas med att leva upp till kravet i EU-rätten att vargen ska få etablera sig i hela sitt naturliga utredningsområde. Nu läggs ytterligare ett argument i vågskålen vilket ökar risken för att Sverige dras inför EU-domstolen, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

Naturvårdsverket hade fått ett regeringsuppdrag i november 2012 att förhandla med berörda samebyar om hur man skulle säkerställa att bevara vargarna i området. Uppdraget har inte dragits tillbaka.

– Beslutet om skyddsjakt skjuter i praktiken regeringsuppdraget i sank. Det strider också mot riksdagens beslut om att den genetiska förstärkningen i första hand ska ske genom naturlig invandring, säger Jan Terstad, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen.