Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fredriksborgs fästning redo för ny invasion

Foto: Statens fastighetsverk.
Gårdsplanen nedanför Smörasken. Foto: Jonas Borg / Statens fastighetsverk.

Fredriksborgs fästning från 1700-talet, belägen vid Oxdjupet på Värmdö, tas åter i bruk. Idag invigdes Fredriksborg Hotell & Restaurang efter en omfattande men varsam renovering. Omvandlingen från en tom stenkasern till ett modernt och personligt hotell är resultatet av ett nära samarbete mellan fästningens förvaltare, Statens fastighetsverk (SFV), och entreprenörsparet Eva och Thomas Persson.

Fredriksborgs fästning är belägen vid Oxdjupet på Värmdölandet, mittemot Rindö och Oscar Fredriksborg. Tillsammans utgjorde dessa fästningar Stockholms lås, Stockholms starkaste försvar mot ryssarna. Nu, nästan 300 år senare, är det dags för en helt annan invasion. Den 28 juni välkomnar Fredriksborg Hotell & Restaurang sina första gäster.

– Vid sidan av att förvalta det svenska kulturarvet har vi en uppgift i att levandegöra våra fastigheter så att de kommer så många som möjligt till del. Vi sökte länge efter rätt verksamhet för Fredriksborgs fästning och är glada över att idag få välkomna Eva och Thomas Persson som hyresgäster, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Sovrum. Foto: Jonas Borg /   Statens fastighetsverk.
Sovrum. Foto: Jonas Borg /
Statens fastighetsverk.

Sov i Hårlemans stenkasern

Det är i stenkasernen, ritad av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet, som huvuddelen av Fredriksborg Hotell & Restaurang inryms. Byggnaden har varsamt renoverats för att behålla sin ursprungliga charm. Här finns utöver reception och restaurang tio personligt inredda rum, de flesta med strålande utsikt över Solöfjärden.

– Resultatet av renoveringen är fantastisk. Vi känner stor glädje och stolthet över att få arbeta och välkomna våra gäster till en unik miljö. Till Fredriksborg ska man komma för att äta gott, sova gott eller bara ha det gott. Vår önskan är att våra gäster ska uppleva kvalitet och omsorg i en kulturmiljö som berättar en spännande del av Sveriges historia, säger Eva Persson, VD Fredriksborg Hotell & Restaurang.

Ett nytt tillskott på Fredriksborg är orangeriet, beläget på gårdsplanen framför hotellet och med en vidunderlig utsikt över Stockholms inlopp. Här kan gästerna njuta av mat och dryck men orangeriet kan också hyras för konferens eller festarrangemang. Vill man sitta ännu närmare vattnet kan man istället njuta av den nya bryggserveringen.

Galleri och guidning i Smörasken

Strax intill stenkasernen ligger Fästningstornet, en murad fästning i folkmun kallad Smörasken. Det runda, massiva tegeltornet ligger på den högsta punkten i försvarsanläggningen med en fantastisk utsikt över farleden. I Smörasken kommer Eva och Thomas Persson att visa utställningar av olika slag samt erbjuda guidade visningar för intresserade gäster.

– Fredriksborgs fästning är en intagande vacker plats med en spännande militärhistoria. Genom den här satsningen öppnar vi tillsammans med vår hyresgäst upp fästningen för alla som vill, året runt. Hit kan man komma för att bo naturligtvis men det är också ett utmärkt utflyktsmål över dagen, säger Mathias von Schlieben, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk har genomfört renoveringen av Fredriksborg i nära samarbete med arkitekt Sven Ahlsén, slottsarkitekt för Stockholms äldre befästningar.

Historisk kortfakta:
Den första försvarsborgen vid Oxdjupet kom till redan på 1710-talet för att skydda inloppet till Stockholm. Förslaget kom från fortifikationsmajoren Gabriel Cronstedt. Generalkvartermästaren Axel Löwén gjorde ritningarna.

Fästningen vid Fredriksborg, med sitt runda tegeltorn, strandverk och kringbyggnader var då den stod klar 1735 en av Europas modernaste. Den fick sitt namn efter kung Fredrik den 1.

Carl Hårleman ritade kasernbyggnaden (där Fredriksborg Hotell & Restaurang nu är beläget). Den uppfördes i slutet av 1750-talet efter hans död.

På 1800-talet ansågs Fredriksborgs fästning ha tjänat ut sin roll. Fästningen förföll och ersattes av Vaxholms kastell.

Fredriksborgs fästning är ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Källa: Statens fastighetsverk.