Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pussy Riot till Sverige

Folkets Hus och Parker, Civil Rights Defenders och Ebba Lindqvist PR tar den ryska feministiska punkgruppen Pussy Riot till Almedalen, för att värna yttrandefriheten. Pussy Riot har genomfört ett antal intervjuer, träffat svenska politiker och har precis deltagit i Öppna Almedalen.

”En regim som inte tål att granskas och kritiseras är en räddhågsen men också farlig regim. Ingen ska behöva fängslas för sina åsikters skull, varför vi kräver att medlemmarna i Pussy Riot omedelbart friges.”

Robert Hårdh, chef, Civil Rights Defenders.

”Att resa runt i världen och berätta om den egna situationen och utvecklingen i Ryssland visar inte bara på ett oerhört mod utan är dessutom ett betydande risktagande. Nya lagar slår direkt mot Pussy Riot. Man förbjuder t.ex. folk att sprida deras youtube-videor. Sådan ser situationen ut i dagens Ryssland. Rätten att få skapa och utöva kultur – varhelst det är – är samhällets syre. Utan den rätten blir luften tunnare för oss alla”

Ebba Lindqvist PR är en av initiativtagarna till Pussy Riot Sverigebesök och har bl a bidragit med kontakter till svenska konstnärer och artister som i och med detta arbete format AMAS (Art Makes a Stand) ett nytt artistinitiativ.

Ebba Lindqvist, Ebba Lindqvist PR

”Hur öppet ett samhälle än tycks vara, kan vi aldrig ta yttrandefriheten för given. Vi behöver prata om den, använda oss av den och förse den med både röster och fria, öppna mötesplatser så att alla kan komma till tals!”

Calle Nathanson, vd, Folkets Hus och Parker.

Öppna Almedalen
Den 1 juli klockan 16.30
Vinäger, Hästgatan 1, Visby

Om Pussy Riot
I augusti 2012 dömdes tre av medlemmarna i det feministiska ryska punkbandet Pussy till två års fängelse för huliganism motiverat av religiöst hat, efter ett regimkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva i februari samma år.

Aktionen syftade till att kritisera de nära banden mellan den ryskortodoxa kyrkan och Kreml, och hur båda dessa institutioner förstärker varandras konservativa syn i bland annat frågor om gender och rättigheter för homosexuella. Gruppen var särskilt kritisk mot den ryska Patriarken Kirills öppna stöd till Vladimir Putin under presidentvalet i mars 2012.

Det är uppenbart att kvinnorna har blivit åtalade och straffade inte för det olagliga intrång de möjligen gjort sig skyldiga till utan för den politiska åsiktsyttring de genomfört.

Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är mänskliga rättigheter som skyddas i internationell rätt. Att inskränka och undertrycka politiska yttringar genom åtal som angriper innehållet i yttringarna kränker dessa friheter och är ett brott mot Rysslands internationella åtaganden.

Vladimir Putin har vid flera tillfällen uttalat sig om rättegången och domen på ett sätt som tyder på politisk inblandning i rättsprocessen. Åtalet, brottsrubriceringen och domen är en del av en oroande utveckling i Ryssland där yttrandefriheten och den politiska friheten inskränks genom att ny lagstiftning och som i detta fall åtal.

Pussy Riot -fallet har fått stor internationell uppmärksamhet. Ett stort antal ryska och internationella musiker har uttryckt sitt stöd för gruppen. Bland de mer namnkunniga artister som uttalade sitt stöd för Pussy Riot fanns Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers.

Om Ebba Lindqvist PR
Ebba Lindqvist PR har i många år arbetat inom kultursektorn med marknadsföring av event, festivaler och många av Sveriges artister. Byrån har arbetat med många organisationer, t.ex inom miljö, utsatta barn, minoritetsgrupper och kultur. Som en konsekvens av xx besök har Ebba Lindqvist PR medverkat till att AMAS (Art Makes a Stand) skapats, ett nätverk av artister inom olika kulturella områden.

Om AMAS ( Art Makes A Stand)
A Network of Artists of all genres making a stand for human rights issues through their own media platforms to their own audience.

Om Civil Rights Defenders
Sveriges internationella människorättsorganisation – Civil Rights Defenders – är en oberoende expertorganisation som försvarar människors medborgerliga och politiska rättigheter och stärker utsatta människorättsförsvarare. Organisationen bildades 1982 i Stockholm men vårt arbete sträcker sig från vår egen bakgård till länder och regioner över hela världen.En av våra huvuduppgifter är att stärka våra partner, de många modiga människorättsförsvarare som arbetar för andra människors rättigheter med stor risk för sitt liv.

Om Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker (FHP) är en riksorganisation för Folkets Hus, folkparker, nöjesparker och festivaler i hela Sverige. FHP har över 600 medlemmar som sammanlagt tar emot 33 miljoner besökare per år. Medlemmarna i FHP ger en möjlighet för hela landet att ta del av kultur, nöje och möten. Organisationen bygger på delaktighet och ideellt engagemang.

Källa: Folkets Hus och Parker