Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hållbarhetscertifierad palmolja bakom skövling av regnskog

greenpeace
Foto: Kemal Jufri / Greenpeace

Palmoljesektorn var den enskilt största orsaken till att regnskog skövlades i Indonesien mellan 2009-2011 och står för ungefär en fjärdedel av landets avskogning, avslöjar Greenpeace i en ny kartläggning.

Analysen visar att betydande skövling ägde rum på marker som ägs av nuvarande medlemmar i RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, palmoljebranschens största hållbarhetscertifiering, där bland annat palmoljejätten Wilmar International är medlem.

– RSPO vill att dess medlemmar ska vara branschledare inom hållbarhet, men dess  nuvarande regelverk tillåter medlemmar att skövla regnskog och torrlägga torvmarker. Ännu allvarligare är avslöjandet att RSPO-medlemmar under 2013 låg bakom 39% av den mest drabbade regionens skogsbränder, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Greenpeace har hittills kontaktat ett 20-tal palmoljekonsumenter i Norden och frågat dem hur de ser till att deras leverantörskedjor inte är knutna till regnskogsskövling. Av de svar som inkommit hittills, förlitar sig nästan samtliga företag enbart på RSPO för att möta eventuella hållbarhetsåtaganden.

– De varumärken vi hittar i butikerna kan inte förlita sig på RSPO för att garantera att de inte är kopplade till skogsavverkning, säger Annika Jacobson.

En stor del av problemet är leverantörer, som RSPO-medlemmen Wilmar International, som kontrollerar palmoljehandeln från Indonesien. Palmoljan köps in från deras raffinaderier, där palmolja från mer ansvarsfulla producenter blandas med palmolja som bidragit till förstörelse av livsmiljöer för utrotningshotade djur som orangutanger och sumatratiger.

Den enda lösningen för palmoljeuppköpare och producenter är att gå utöver RSPO, vilket vissa medlemmar redan gör och vilket är vad vi nu utmanar industrin att göra. Varumärken måste ta reda på varifrån just deras palmolja kommer ifrån, och garantera konsumenter runt om i världen att just deras favoritprodukter inte ligger bakom skogsskövling, säger Annika Jacobson

Enligt Indonesiens skogsdepartements officiella kartor, förlorade Indonesien cirka 1,24 miljoner hektar skog under perioden 2009 till 2011, vilket motsvarar en yta större än hela Skåne.

Rapporten “Certifying Destruction” finns här: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Forests-Reports/Certifying-Destruction/

Källa: Greenpeace